Videon är inte längre tillgänglig
Det är Arbetsmiljöverket som anmäler Scan.
"Enligt vår bedömning är arbetet med att flå djurkroppar riskfyllt och skyddsutrustning, t ex brynja och knivhandskar, ska därför användas" skriver verket.
När olyckan inträffade i april i år hade Scan inte säkerställt att skyddsutrustningen användes. Händelsen ska ha fått konsekvenser: efter det inträffade uppger arbetsledaren att en personligt anpassad brynja ska användas av alla i framtiden.
– Vi ser allvarligt på alla skador som uppkommer, säger Alexandra Berglund som är HR-direktör på HKScan. Vi jobbar systematiskt med skydd och åtgärder för att upptäcka skaderisker och undvika skador. När de ändå inträffar gör vi en grundlig utredning.
Utredningen som följde på Linköpingsolyckan ledde till en skärpning av bestämmelsen att alla ska bära brynja vid den här typen av arbete.
– Vi jobbar dessutom med Gröna korset, en metod för att utveckla kvalitén på säkerhetsarbetet, säger Alexandra Berglund. Vårt uppsatta mål är förstås att årligen sänka antalet skador.
Arbetsmiljöverket påpekar att en annan olycka redan har anmälts på Scans Linköpingsanläggning tidigare i år. Även den orsakades av bristande systematiskt arbetsmiljöarbete och brister i kontrollen över hur arbetet utfördes, konstaterar verket. I det fallet har dock förundersökningen lagts ner.