Ansökte för sent – tvångsvård uteblev

I slutet av juni ansökte cheföverläkaren på den psykiatriska kliniken på US om fortsatt tvångsvård av en patient. Ansökan kom dock in för sent – och tvångsvården uteblev.

Förvaltningsrätten anser att överläkarens ansökan om fortsatt tvångsvård av patienten ska avvisas.

Förvaltningsrätten anser att överläkarens ansökan om fortsatt tvångsvård av patienten ska avvisas.

Foto: Henrik Montgomery

Linköping2018-07-10 05:00

Om en patient är intagen för frivillig psykiatrisk vård kan cheföverläkaren ansöka om sluten psykiatrisk tvångsvård om patienten befaras kunna skada sig själv eller någon annan. Det är vad som hände i det här fallet, då en cheföverläkare ansåg att en kvinnlig patient krävde dygnetruntvård och kunde vara farlig för sig själv. Men beslutet om tvångsvård upphörde efter några dagar, vilket innebar att patienten skulle få lämna kliniken. Huruvida kvinnan själv ville stanna på kliniken vid den tidpunkten ansåg personalen var svårt att avgöra, då hennes inställning till vården var otydlig. Vad som Förvaltningsrätten ändå anser vara klarlagt är att patienten inte uttryckligen samtyckt till fortsatt frivillig vård efter att tvångsvården upphört – vilket alltså är en förutsättning för att kunna ansöka om tvångsvård.

Men överläkaren ansökte trots det om att få inleda tvångsvård dagen efter, när patienten inte längre var intagen frivilligt enligt Förvaltningsrätten. Ansökan lämnades därmed in för sent, efter att den tidigare tvångsvården hade upphört.

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att överläkaren har agerat som att tvångsvård pågått, genom att ansöka om tvångsvård när det inte fanns förutsättningar för det. Därför upphävs beslutet om tvångsvård och ansökan om fortsatt vård avvisas.

Nils Thelin är tillförordnad cheföverläkare på den psykiatriska kliniken. Han var inte själv inblandad i händelsen, men vet vad som har skett.

– Det har brustit i att ansökan inte kom in i tid. Exakt varför det skedde kan jag inte svara på. Men att den kom in för sent fick man på kliniken först reda på morgonen efter, säger han.

När man på kliniken förstod att ansökan lämnats in för sent ansökte man istället om att omvandla den frivilliga vården till tvångsvård. Här skiljer sig klinikens bedömning mot Förvaltningsrättens, som säger att patienten inte var intagen frivilligt.

– Patienten kunde inte ta in eller förmedla information ordentligt, så det var väldigt svårt att avgöra personens inställning. Men man ansåg att patienten var tillräckligt sjuk för att tas in för tvångsvård, därför ansökte man om det. Tyvärr lämnades då ansökan in för sent, säger Nils Thelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!