Ansjovisbrist i hela Linköping – "Helt tomt"

Är du på jakt efter en burk ansjovis i sista minuten? Det kan bli svårt. Väldigt svårt.

Gunborg Björkman har inte fått tag i någon ansjovis i år. "Jag får strunta i jansson. Det är inte hela världen. Mannen blir nog till och med glad, han gillar ändå inte jansson".

Gunborg Björkman har inte fått tag i någon ansjovis i år. "Jag får strunta i jansson. Det är inte hela världen. Mannen blir nog till och med glad, han gillar ändå inte jansson".

Foto: Albin Wiman

Linköping2021-12-22 16:14

Den beryktade ansjovisbristen slår hårt mot Linköping.

Nåväl, nu ska vi inte ta i så vi sprängs.

Men bristen på fisken som fixar sältan i Janssons frestelse är påtaglig, enligt de fyra stormarknader vi pratat med.

– Det är struligt. Leveranserna har varit små och väldigt sporadiska. Igår lyckades vi få hit 200 burkar från Norge. De gick väl åt på en timme. Nu är det helt tomt, säger Johan Vanselius, butikschef på Ica Maxi.

Även på City Gross i Tornby har man kämpat för varenda liten burk.

– Men på torsdag, dagen före julafton, får vi in ett tiotal lådor. Jag vet många kunder som kommer att vara här då, säger Madeleine Bergström, ansvarig för chark och ost.

Hon har inte varit med om att det finns så lite ansjovis att få tag på som i år.

– Tidigare år har det varit brist hos enstaka butiker, men inte brist i hela landet.

På Östenssons i Ullstämma har hyllan gapat tom hela veckan. Men på onsdagen fick butiken en sista laddning inför jul.

– Det var väldigt skönt! Vi får se hur länge det räcker. Det är av märket Garant, de flesta vill kanske ha den klassiska från Grebbestad men den är helt slut, säger Amanda Milton, färskvaruchef.

Även Willys i Tornby säger att de har stor brist på den eftertraktade fisken.

Alicja Frank är en av alla Linköpingsbor som försökt få tag i ansjovis. På onsdagen var hon uppe tidigt för att hänga på låset till Citygross i Djurgården som skulle få in ett parti – men leveransen var försenad.

Då lade hon ute en efterlysning i granngruppen på Facebook.

– En vänlig själ hade en burk över. Jag ska dit och hämta den strax. Det blir jansson i år i alla fall!

undefined
Som substitut till ansjovis går det finfint att använda sig av ansjoviskryddad sill. Även den är slut på många håll, men Ica Maxi hoppas att burkarna ska räcka fram till jul. "Eftersom vi har vetat om ansjovisbristen ända sedan oktober har vi säkrat ett ganska stort lager", sägerbutikschef Johan Vanselius.

Ansjovis görs på skarpsill och kryddas med en speciell krydda. Varför det blivit brist just i år går inte att säga säkert.

Skarpsillfångsten kom igång sent i år och därför släpar ansjovisproduktionen efter. Henrik Svedäng, forskare vid Östersjöcentrum, säger till Aftonbladet att bristen beror på överfiske.

Får man inte tag i ansjovis går det fint att göra ett vegetariskt alternativ där oliverna står för sältan – eller använda ansjoviskryddad sill.

– Men det tipset har cirkulerat ett tag, så man får även skynda sig för att få en sådan burk, säger Madeleine Bergström.

På auktionssajten Tradera har en säljare från Motala försökt kränga 10 burkar Grebbestad ansjovis för 999 kronor. Det är ett saftigt pris. En burk kostar vanligtvis kostar mellan 20 och 30 kronor.

Kanske lite väl saftigt – säljaren har inte fått ett enda bud.

Skarpsill

Namn: Skarpsill, brissling, vassbuk, Sprattus sprattus. I konserverad form även sardin och ansjovis.
Familj: Sillfiskar
Utseende och storlek: Ryggen är mörkt blågrön, sidorna silverglänsande och buken silvrigt vit. Känns igen på de vassa sågtandade fjällen som bildar en köl längs buken.
Utbredning: Finns i alla svenska hav utom Bottenviken. Skarpsillens totala utbredning innefattar östra Atlantkusten från Lofoten söderut till Marocko och i Medelhavet och Svarta havet.

Källa: Abba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!