Anrik restaurang satsar på kvällar

Restaurangen Hagdahls kök drivs från och med nästa vecka av en ny ägare, Mats Otter. Han fortsätter vårda det renommé restaurangen har, men vill också satsa på förnyelser.

Förnyaren. Mats Otter vill fortsätta vårda det renommé Hagdahls kök har, men han planerar också satsa på förnyelser.

Förnyaren. Mats Otter vill fortsätta vårda det renommé Hagdahls kök har, men han planerar också satsa på förnyelser.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2018-03-09 19:00

Värmlänningen Mats Otter är inte ett okänt namn i krogbranschen i Östergötland. Han har bland annat drivit krogen på golfbanan i Motala medan restaurangen vid Tolvmannabacken i Kisa fortfarande är under hans vingar.

När Hagdahls kök i Östergötlands museums lokaler, och restaurangen Tre bröder i Ljungsbro, som båda hade samma ägare, var till salu passade det honom perfekt.

– De tidigare ägarna Linda och Magnus Ulvan ville sälja och gå vidare, medan den tredje parten Marcus Andersson ville ägna sig åt sin egen restaurang i Mjärdevi. Samtidigt funderade jag på vad jag skulle göra efter vinterns slut när Tolvmannabacken stänger. Det kändes rätt i tiden så jag köpte båda, säger Mats Otter.

Att han känner köksmästaren på Hagdahls kök, Jakob Larsson, sedan tidigare gör restaurangköpet ännu roligare.

– Jag vill utveckla stället, men det betyder inte att jag ska ändra på allt. Restaurangen har redan ett etablerat namn och koncept som jag ska fortsätta vårda och bygga på med det som saknas. Det känns bra att Jakob Larsson och personalen blir kvar. Då kan vi tillsammans bevara det gamla fina samtidigt som vi ska jobba med nya idéer, säger Mats Otter.

Det nya skulle vara att satsa mer på kvällar och helger. Restaurangens nuvarande öppettider är anpassade till museets verksamhet och det serveras luncher och fika, men endast förbokade middagar. Mats Otter vill förvandla restaurangen, som på kvällstid hittills varit fik, till en bistro.

– Vi ska vara det lugna alternativet för matintresserade som vill äta på kvällen och ta ett glas utan att det behöver kosta skjortan. Vi ska också satsa på "shoppinglunch" på helger. Det kan vara skönt att gå till en lugn miljö som ändå ligger väldigt centralt, säger Mats Otter.

Han har tagit över all personal på restaurangerna Hagdahls kök och Tre bröder, fem fastanställda och flera timinhoppare, men han kommer att behöva anställa ännu flera allt eftersom verksamheten utökas. Det blir mycket jobb för honom att hålla i gång tre ställen och samtidigt göra sin "plikt" som nybliven pappa. Familjen bor i Linköping och arbetspendlandet till Ljungsbro och Kisa ingår i vardagen.

– Bebisen är bara tre månader och då blir det ibland inte så mycket sömn. Men jag har det roligaste jobbet i världen och därför går det. Jakob Larsson ska fortsätta leda arbetet här på Hagdahls kök som köksmästare och vi ska dagligen bolla matidéer. Redan på måndag ska vi lyfta fram det vegetariska utbudet, säger Mats Otter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!