Stefan Erikson (M) har ännu inget eget rum i stadshuset. Det är först vid årsskiftet som han tillträder kommunalrådsposten och blir ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Via en sväng till kaffeautomaten på andra våningen visar han därför vägen in till partikamraten Niklas Borgs kontor, som han lånat för en stunds intervju.
Tillsammans med Socialdemokraterna ska Stefan Erikson, Niklas Borg och de andra moderaterna styra Linköping under de kommande fyra åren. Tills alldeles nyligen var den konstellationen helt orimlig för Stefan Erikson.
– Att vi som borgerligt, liberalkonservativt parti skulle sätta oss i styre tillsammans med Socialdemokraterna, den stora huvudmotståndaren ... Det har alltid varit helt otänkbart för mig, säger han.
Varför har ni då gått in i ett samarbete med S?
– Vi har ju Sveriges kanske mest komplicerade valresultat och vi har bildat det här styret för att ta ansvar för Linköping. Jag går in i det med väldigt öppet sinne. Vi har ändå rätt många gemensamma utgångspunkter och jag tror att vi kan hitta lösningar som har en bred enighet. Jag tänker stå till tjänst för både samarbetspartners och även de andra partierna vi har invalda i fullmäktige.
Stefan Erikson kom in i kommunpolitiken 2003 som ersättare i miljönämnden. Fyra år senare valdes han in i teknik- och samhällsbyggnadsnämnden, samma nämnd som nu bara heter samhällsbyggnadsnämnden och där han nu blir ordförande. Det är en utsatt post, med många viktiga beslut om hur Linköping ska växa och utvecklas.
– Jag är väldigt medveten om att det kommer att bli tufft. Det blir ett högt tempo, med många och långa arbetsdagar. Jag kommer ju också in i ett läge där hela byggsektorn gjort en kraftig inbromsning, konstaterar han.
Vilka är de viktigaste frågorna för Linköping framöver?
– Det finns så många ... Ostlänken förstås, det är det största samhällsbyggnadsprojektet för den här kommunen i modern tid och en fråga som följt med mig sedan jag blev politiskt aktiv.
– Att värna och utveckla Linköpings flygplats är en hjärtefråga för mig. Flygplatsen är väldigt viktig, främst för alla våra företag som har internationella kopplingar. Men det är viktigt att vi driver på för ett miljömässigt hållbart flyg. Jag är väldigt glad att KLM valde att etablera sig i Linköping. Nu satsar de enormt mycket pengar i Holland för att bygga upp en storskalig produktion av biodrivmedel för flyget.
– Allmänt sett är det viktigt att vi politiker blir mer lyhörda och gör saker tillsammans med medborgarna och företagen. Det finns inget vi inte klarar om vi gör det tillsammans.
Har du någon politisk förebild?
– En jättesvår fråga. Det finns många politiker där jag ser saker jag gillar och blir imponerad av, men kanske inte håller med om allt de säger. Det här låter som en klyscha, men jag lyssnar mer och mer på Churchill – på hans melodi och på hur han byggde upp sina tal. Reagan gillar jag för hans sätt att använda humor i politiken. Humor kan hjälpa till att ena människor och förebygga låsningar.
Stefan är 41 år, uppvuxen på släktgården utanför Linköping där han fortfarande bor. De första nio skolåren tillbringades på Kärna skola.
– Jag har faktiskt fortfarande kontakt med min lågstadielärarinna Margot Hallkvist. Hon har följt hela min resa, berättar han.
Handels och administration på Ljunkan följdes av jobb på en mindre revisionsbyrå och sedan en ekonomie magisterexamen på Linköpings universitet. Studierna varvades med jobb på Moderaternas riksdagskansli 2008–2013, bland annat som politisk sekreterare åt Finn Bengtsson, Andreas Norlén och Anna Kinberg Batra.
– Jag dagpendlade den mesta tiden. Det blev över 1 000 tågresor och många tidiga morgnar och sena kvällar. Men jag hade ingen lust att flytta från Linköping. Det är en otrolig kommun och det är här jag har mina rötter.
Stefan Eriksons företrädare på posten, Muharrem Demirok (C), har med tiden blivit en riktig kändis i Linköping. Färgstark, ofta kontroversiell och känd för att leverera slagkraftiga oneliners som skapar rubriker. Stefan Erikson har hittills fört en lite mer anonym tillvaro, de senaste mandatperioderna i bygg- och miljönämnden.
– Vi är olika som individer. Min ledarstil har mer varit att jobba hårt i det tysta och jag är stolt över resultaten. Men i min nya roll kommer jag att ta mer plats, säger han.