Ännu ingen lösning – strejk inom äldreomsorgen hotar

Strejken inom vård och omsorg rycker närmare. I Linköping är tre äldreboende uttagna. "Vi är beredda att ta striden", säger Therese Waller, ordförande för Kommunal i Linköping.

"Vi vill inte att våra medlemmar inom privat äldreomsorg ska ha sämre villkor än de som jobbar inom offentlig", säger Therese Waller, ordförande för Kommunal i Linköping.

"Vi vill inte att våra medlemmar inom privat äldreomsorg ska ha sämre villkor än de som jobbar inom offentlig", säger Therese Waller, ordförande för Kommunal i Linköping.

Foto: TT/Annika Ekstedt

Linköping2021-01-12 19:30

Det handlar om de strandade förhandlingarna mellan Kommunalarbetarförbundet och Vårdföretagarna inom Almega, som berör anställda inom privat vård och omsorg, samt äldreomsorg.

Medlare har satts in i konflikten, men om de inte lyckas få till en överenskommelse före fredag så träder första delen i varslet in. Då stoppas mertids- och övertidsarbete. De aktuella vårdbolagen får inte heller anställa efter detta datum. 

Fortsätter konflikten så blir det strejk 22 januari.

Kommunal vill ha samma avtal som man slutit med bland andra SKR (Sveriges kommuner och regioner) och en av stridsfrågorna gäller särskilt en särskild satsning på yrkesutbildade inom vård och omsorg. Något Vårdföretagen sagt nej till.

På organisationens hemsida skriver man att man inte motsätter sig extrasatsningar men att "kostnaderna måste rymmas inom de ramar vi är överens om på den svenska arbetsmarknaden." 

– Uppenbart är det ett ihåligt argument eftersom efter alla andra motparter och arbetsgivare, inklusive SKR har accepterat och därmed erkänt att det ligger inom märket. Då är det märkligt att de privata vinstdrivande arbetsgivarna inte tycker att det ligger inom märket, säger Hadi Ali, pressansvarig hos Kommunal.

Enligt Vårdföretagarna erbjuder deras medlemsföretag bra villkor som är helt i linje med vad arbetsmarknaden kommit överens om. Något som man anser är nödvändigt för att man ska kunna behålla kompetent personal.

Therese Waller, ordförande för Kommunal i Linköping är kritisk till Vårdföretagarnas inställning.

– Vi pratar inte om att deras medarbetare ska få mer, bara att de inte ska få mindre, säger hon.

Hon tycker att deras nej är dålig tajming med tanke på hur vård- och omsorgspersonalen slitit och fortfarande sliter under pandemin.

Enligt Therese Waller står parterna så långt från varandra att Kommunal räknar med att strejkhotet kommer att bli verklighet. 

Att medlare nu är inkopplade i frågan innebär en viss osäkerhet och oro, enligt henne.

– Medlarnas uppdrag är ju inte att göra det bra för Kommunals medlemmar. Deras uppdrag är ju att hitta en lösning. Men vi upplever att medlemmarna verkligen vill att vi ska ta striden nu, säger hon.

Men hur tänker Kommunal om att varsla om strejk under en pandemi?

– Ytterst är det Kommunens ansvar att se till vård och omsorg fungerar. Vi ser till våra medlemmar.

Blir det strejk kommer tre verksamheter i Linköping att drabbas i ett första skede. Det handlar om kockar på Ullstämma vårdboende, undersköterskor och vårdbiträden på Möjetorp vårdboende och undersköterskor, vårdbiträden och måltidspersonal på Kvarnbackens servicehus. Ullstämma och Möjetorp är verksamheter som drivs av Attendo AB, medan Kvarnbacken drivs av Vardaga äldreomsorg AB.

Varslet gäller bara de som är medlemmar i Kommunal. Anslutningsgraden är något lägre inom omsorgen hos privata vårdföretag, men en strejk blir ändå kännbar eftersom jobbet måste utföras. 

Enligt socialtjänstlagen är det kommunen som har det yttersta ansvaret för att äldreomsorgen ska fungera. Eftersom den uttagna personalen inte får vara kvar på jobbet måste luckor fyllas av annan personal. Men i detalj hur det ska gå till vill inte omsorgsdirektör Linda Ljungqvist säga.

– Kommunen har det slutliga ansvaret. Just nu tittar våra jurister över avtal och eventuella viten. Men vi klarar detta, säger hon.

Vi har sökt Vårdföretagarna.

Det här gäller strejken

Kommunal vill att medlemmarna ska få högre lön, att satsa särskilt på yrkesutbildade inom vård och omsorg. De kräver också högre OB och övriga rörliga ersättningar.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona (de kommunala företagens arbetsgivarorganisation) har sagt ja till ett avtal som gäller fyra år från och med den 1 november 2020 till och med 31 mars 2024, alltså 41 månader.

Det så kallade märket är satt till 5,4 procent under dessa 29 månader vilket innebär en årstakt på 2,23 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!