Ännu en mack stängs på Industrigatan

St1 på Industrigatan ska stängas och rivas. Därmed blir det bara en bensinstation kvar på den en gång så macktäta gatan.

St1 på Industrigatan i Linköping stänger i slutet av året och ska sedan rivas.

St1 på Industrigatan i Linköping stänger i slutet av året och ska sedan rivas.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-10-11 08:00

Det fanns en tid när alla bensinbolag ville ha en station vid Industrigatan i Linköping. Då var gatan en del av riksväg 1, "riksettan", sedermera omdöpt till E4. När den nya motorvägen öppnades utanför staden 1977 minskade trafiken drastiskt och med åren har antalet bensinstationer gått samma väg.

Nu har St1 ansökt om rivningslov och macken stängs i slutet av året. Orsaken är främst att Riksbyggen – som äger tomten – har planer på att bygga bostäder här. Det lär visserligen dröja några år, för arbetet med detaljplanen har ännu inte kommit igång på allvar. Det som alla väntar på är Trafikverkets besked om var Ostlänken ska gå och det väntas tidigast under nästa år.

– Men vi har stora investeringar som måste göras och då skulle vi behöva ha ett längre arrendekontrakt. Därför väljer vi att stänga redan i år, säger Lars-Ove Andersson, miljö- och säkerhetschef på St1.

Det är bara pumparna, skärmtaket och anläggningen under jord som ska rivas. Verkstaden och butiken som förr hörde till macken har sedan länge andra hyresgäster. När bensinstationen är riven ska St1, beroende på vad markproverna visar, sanera området.

När St1 försvinner återstår en bensinstation på Industrigatan, nämligen Ingo.

Riksbyggen är bara ett av flera företag som planerar att bygga i området mellan Bergsrondellen och de nybyggda kvarteren i Övre Vasastaden. Botrygg, JM och Skanska vill också bygga och sammanlagt rör det sig om cirka 1 400 bostäder och en grundskola. 

Karta: St1 Industrigatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!