Alla fåglar som lever vilt inom EU:s europeiska territorium är enligt artskyddslagen fridlysta och får inte säljas eller bytas. Samma gäller om de är uppstoppade.
– Det är ett omfattande regelverk som reglerar hantering av uppstoppade fåglar. Det är förbjudet att annonsera, sälja, köpa eller använda uppstoppade fåglar i kommersiella syften, säger Björn-Axel Beier, handläggare på Naturvårdsverket.
Det finns dock ett antal undantag men det gäller enbart fåglar som kan förknippas med jakt, som till exempel fasan, rapphöna eller tjäder. Den utannonserade fågeln var en gråhäger som inte ingår i undantagen.
Enligt Björn-Axel Beier får man äga uppstoppade fåglar, ärva dem och, om man hittar dem döda på sin mark eller skog, också stoppa upp dem. Man får behålla dem hemma, men inte visa dem på offentliga platser eller försöka sälja dem.
– Misstag uppstår ofta på grund av okunskap. Till exempel när en person ärver en uppstoppad fågeln och inte vet vad man ska göra med den. Ibland vill de sätta in en annons och sälja den. Men då bryter man mot artskyddslagen, säger Björn-Axel Beier.
Annonsen om en uppstoppad gråhäger kom med i Corren på fredagen och det dröjde inte särskilt lång stund innan reaktionen kom.
– Jag är rädd att ni bryter mot lagen när ni lagt in annons om försäljning av uppstoppad/monterad gråhäger, skrev Magnus Danestig till Corren.
Annonsen har tagits bort både från webben och tidningen.
– Vi gjorde det efter samråd med kunden. Vår kund trodde att allt var lagligt eftersom hanteringen av den uppstoppade fågeln gick rätt till enligt Jordbruksverkets anvisningar. Men sedan visade det sig att ett missförstånd hade uppstått, säger Marcus Gyllander, privatmarknadschef.
För att kunna sälja en fridlyst art, i det här fallet gråhäger, kan man söka undantag från förbudet hos Jordbruksverket.
– Men då måste man bevisa att fågeln var död när man hittade den och att det skedde på egen mark samt att uppstoppningen gick rätt till och att detta skedde före 1990. I princip kan man säga att undantag ytterst sällan beviljas, säger Björn-Axel Beier.
När Corren pratade med fågelägaren var frågan redan avklarad.
– Vi ger upp. Vi gjorde allt rätt, vi hittade en död häger på vår mark och det var en granne som såg till att stoppa upp den före 1990. Jag trodde att det räckte när vi pratade med Jordbruksverket, men vi kan inte bevisa det.
Marcus Gyllander beklagar hela situationen:
– Sådana här saker händer nästan aldrig men nu har vi brustit i våra rutiner. I fortsättningen, när privatpersoner vill annonsera uppstoppade fåglar eller djur, ska annonserna också kopplas till Jordbruksverkets hemsida så att kunden kan kontrollera reglerna.