Anna har varit i familjeföretaget hela livet

Länge tvivlade Anna Tholmark på att hon skulle kunna driva det företag som hennes pappa skapade för över 60 år sen. Idag är det hon som styr hela Tholmarks maskinuthyrning. Men att verka som kvinna i en så mansdominerad bransch har ibland varit tufft.

"Det är ju en livsstil", säger Anna Tholmark om att växa upp i ett familjeföretag. I så gott som hela sitt vuxna liv har hon arbetat på Tholmarks maskinuthyrning.

"Det är ju en livsstil", säger Anna Tholmark om att växa upp i ett familjeföretag. I så gott som hela sitt vuxna liv har hon arbetat på Tholmarks maskinuthyrning.

Foto: Jan Novotny

Linköping2023-12-16 05:00

– Han lånade 15 000 kronor till sin första lastbil. På den vägen är det.

När Anna Tholmark berättar om sin pappa Nils är det med varma ord. Han gick bort för snart tio år sen, men är ändå alltid med henne. Att göra honom stolt är fortfarande en av hennes drivkrafter.

– Jag vill tänka att han är med och följer mig och oss i allt, fast han kanske inte är med här fysiskt, säger hon.

Året var 1962 när Nils Tholmark tog det där lånet och grundade det åkeriföretag som med åren blev till Tholmarks maskinuthyrning AB. Företaget hyr ut allt från borrmaskiner till mobila slamtoaletter till flera ton tunga hjullastare. Anna Tholmark har vuxit upp i företaget och är idag ensam ägare och vd. Men att just hon, den yngsta i syskonskaran med två äldre bröder, skulle ta över var inte självklart.

undefined
"Det är ju en livsstil", säger Anna Tholmark om att växa upp i ett familjeföretag. I så gott som hela sitt vuxna liv har hon arbetat på Tholmarks maskinuthyrning.

– Pappa skulle gå i pension och då skulle vi rekrytera en extern vd var tanken. Men det går ju inte över en natt heller. När han blev sjuk sa jag att "jag kan ju det här med ekonomi, transportledning och den biten, jag ska försöka reda ut det här tills vi hittar nån som känns rätt, så att vi inte bara tar nån helt panikartat", säger Anna Tholmark.

Allteftersom tiden gick kom hon in mer och mer i sin nya position, och insåg att hon faktiskt tyckte det var väldigt roligt. Tanken på att axla rollen långsiktigt kändes allt mer lockande. Med stöd från nära och kära tog hon slutligen mod till sig.

– Så jag ringde till pappa och sa: "tror du att det skulle funka?". Och han sa bara: "ska du?"

Hon fick ändå chansen, och trots viss skepsis i början förstod hennes far till slut att hon klarade av uppgiften. Det har nu gått nästan tolv år sen generationsskiftet, som inte var helt smärtfritt och enkelt att genomföra när syskonen drog åt lite olika håll. Att jobba ihop med sin familj och växa upp i ett sådant företag är lite speciellt, menar Anna Tholmark.

undefined
Anna Tholmark har tre barn, och hennes äldsta son har gått i mammas och morfars spår och jobbar numera också i företaget.

– Det är ju en livsstil, men det fattar man inte som barn. Och många kanske tänker att "allt bara flyter på och man serveras räkmackor", men det är inget som har kommit gratis. Min pappa har jobbat 16 till 20 timmar varje dag, i stort sett hela sitt liv, och bakom honom har mamma tagit hand om allt i hemmet och skött tre barn.

Hur är det att leva i den "bubblan"? Har du nånsin tänkt att du vill göra nåt annat?

– Om jag skulle göra nåt annat... Jag hade nog pluggat till arkitekt då, kopplat till inredning och design, för det tycker jag är oerhört kul. Vi har byggt några hus och det tycker jag är extremt inspirerande.

undefined
Mobilkranar, teleskoplastare, grävmaskiner. Listan är lång över de olika arbetsredskap som Tholmarks hyr ut.

Tholmarks maskinuthyrning växer stadigt. Förra året omsatte bolaget över 120 miljoner kronor, och gjorde en vinst efter skatt på drygt 11 miljoner. I år har man dessutom förvärvat ett företag som hyr ut mobilkranar.

– Det kommer att göra ett stort avtryck på marknaden, där Tholmarks nu kan erbjuda helheten till sina kunder, vilket skiljer oss åt från övriga aktörer.

– Men viktigt när vi växer är ändå att alltid behålla båda fötterna på jorden, och aldrig tappa den personliga relationen och servicen främst vad gäller till våra kunder men även internt med vår personal.

Man har åtta depåer, dels i flera städer i länet, men även i exempelvis Stockholm och Jönköping. Huvudkontoret och Linköpingsfilialen flyttade från Tornby till Torvinge år 2016. Huruvida Ostlänken någon dag kan komma att dras genom området, och vilka fastigheter som påverkas av det, är egentligen inte den pressande frågan för Tholmarks del. För dem är ett mer akut problem att man nu börjar växa ur sin kostym. Men att hitta nya lokaler är inte det lättaste.

– Vi kan inte ligga med vår verksamhet alltför långt bort från där vi nu är, för det förlorar vi på.

Vd:n hade önskat att kommunen kunde bistå med mer yta för dem och andra företag.

– Det kanske inte är nån lätt process, men det tror jag att kommunen borde jobba mycket mer med.

undefined
Om Anna Tholmark skulle fått välja en annan bana i livet så hade hon kunnat tänka sig att bli arkitekt. "Inredning och design ligger mig varmt om hjärtat. Men det får jag ta i mitt nästa liv", säger hon och skrattar.

Även om det blivit fler kvinnor i branschen på senare tid, vilket Anna Tholmark tycker är positivt, så är den fortfarande väldigt mansdominerad.

– När man var lite yngre tyckte väl många att det var kul med en tjej och kvinna i branschen. Det var likadant när vi var på mässor runtom i världen, man .. Bakåt är det ju lite så det har varit historiskt i många branscher. Vad hade man i almanackan på jobbet i verkstaden? Det var ju nakna tjejer liksom!

Numera har sånt dock blivit ovanligt i företagen, och hon har själv kanske påverkat utvecklingen i det lilla.

– Jag gjorde en kupp då för att jag blev så jäkla irriterad. Så jag beställde in en almanacka med barbröstade, välbyggda killar och satte upp. Och var ju inte lika uppskattat! säger hon med ett leende.

Hon har också fått möta mindre lättsamma baksidor med att vara kvinna bland så många män.

– Såklart har resan bitvis varit tuff, det finns och har funnits alltför många ”inpinkade revir”. Men tråkiga rykten som gick långt tidigare om att "Tholmarks är ett sjunkande skepp utan kapten" gjorde mig bara ännu mer taggad. Och det har blivit en av mina drivkrafter, att jag jäklar i mig ska visa att det går. Sen har jag absolut inte gjort jobbet själv, vi har varit ett suveränt lag hela tiden.

undefined
År 2016 flyttade Tholmarks maskinuthyrning från Tornby till fastigheten i Torvinge.

Samtidigt går det nog inte att komma ifrån ett visst mått av grabbighet i branschen trots allt, resonerar hon.

– Det blir ju en jargong, och jag ska inte säga att man måste gilla den, men den finns där.

Hon gör sin ståndpunkt klar:

– Jag är absolut inte feminist ut i fingerspetsarna, utan är av den uppfattningen och anser att oavsett vilket kön man tillhör, ska man bli bedömd eller uppskattad för det man tillför och vad man har för kompetens, och på vilket sätt man utför sin uppgift.

Frispråkigheten råder det ingen brist på. För Anna Tholmark är det viktigt med högt i tak och att alla kan säga sin åsikt, men också att man har ett driv i jobbet. Plikten hon själv känner inför att förvalta det företag som hon tagit över efter sin pappa kan ibland vara tung.

– Det gäller att vara ärlig mot mig själv: "vill jag det här eller inte?" Vissa dagar är det inte alls kul att gå till jobbet, och det är det ju inte på vilket jobb du än är på. Men merparten av alla dagar så tycker jag att det är väldigt kul.

Och med tanke på hur mycket tid hon tillbringar i den där byggnaden i Torvinge så är väl det huvudsaken.

Tholmarks maskinuthyrning

Tholmarks maskinuthyrning AB har sin grund i den åkeriverksamhet som Nils Tholmark grundade år 1962. Företaget hyr idag ut all möjlig utrustning, från handhållna borrar till flera ton tunga byggmaskiner.

Företaget har 58 anställda och omsatte år 2022 drygt 120 miljoner kronor.

År 2016 flyttade företaget från sin lokaler i Tornby till en fastighet i Torvinge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!