I april kom beskedet att Saabs finansdirektör, Christian Luiga, skulle lämna försvarskoncernen för en motsvarande tjänst på Spotify, världens största musiktjänst.
I juni meddelade Saab att Anna Wijkander, som tidigare varit vice finansdirektör och chef för Corporate Control på Saab, skulle bli bolagets nya finansdirektör och medlem av Saabs koncernledning.
– Anna Wijkander har gedigen erfarenhet och rätt kompetens för rollen. Jag är övertygad om att hon kommer att göra ett utmärkt jobb med att stödja vår tillväxtresa och fortsätta utveckla vår finansfunktion, sade Saabs vd och koncernchef Micael Johansson, i en kommentar.
Anna Wijkander började i rollen den 9 september.
Hur hamnade du i den här branschen?
– Jag har min bakgrund från Ericsson där jag arbetat i drygt 20 år i olika roller, främst inom finansområdet. När jag blev tillfrågad om ett jobb på Saab tänkte jag att det skulle vara intressant att arbeta på ett annat svenskt industriföretag. Jag hoppade på den möjligheten för ungefär tio år sedan, säger hon och fortsätter:
– Det har varit fantastiskt spännande. När jag kom in 2015 var bolaget i början på sin globala resa, jämfört med Ericsson som då redan var ett stort, globalt företag. Nu har Saab blivit ett riktigt globalt bolag i och med det som har hänt under de senaste åren, det förändrade omvärldsläget och den politiska oron, som gör att vårt bolag växer så mycket som det gör.
Anna Wijkander kommer från Stockholm och det är där hon fortfarande bor. Hon började sin karriär som programmerare på Ericsson innan hon pluggade ekonomi på Stockholms universitet.
– Jag kommer från Stockholm och har bott här i större delen av mitt liv, förutom några perioder när jag bodde i Frankrike och England.
Vad gör egentligen en finansdirektör i ett stort börsnoterat företag?
– Det man ser av en finansdirektör utåt är att man presenterar de finansiella siffrorna vid kvartalsrapporter. Men det föregås av ett stort jobb i teamet där det handlar om att hålla koll på det finansiella maskineriet, säkerställa att allt är rätt och presentera det för koncernledning och styrelse, säger finansdirektören och fortsätter:
– Men det handlar också om att arbeta med verksamheten. Jag kom nyligen hem från en resa till England där jag besökte vår produktion. Jag var i Linköping för några veckor sedan för att lära mig ännu mer om produktionen av bland annat Global Eye och Gripen. En stor del av jobbet handlar om ledarskap, för att vi ska kunna driva det här företaget framåt och få en lönsam tillväxtresa.
Måste man vara en siffernörd för att lyckas i ett sådant arbete?
– Jag tror faktiskt att man måste gilla siffror. Det är nog ett krav. Men det är också viktigt att kunna förklara vad de här siffrorna innebär och kunna kommunicera det. Det är nog ändå viktigare.
Hur skulle du vilja beskriva läget för Saab just nu?
– Vi ser en fortsatt tillväxt och efterfrågan. Fler länder håller på och bygger upp sina lager av försvarsmateriel och det kommer att krävas insatser under lång tid framåt. Den höga efterfrågan avspeglar sig i vår starka orderingång och i vår försäljningstillväxt. Vi investerar i ökad kapacitet, vi automatiserar vår produktion och vi bygger nya anläggningar. Samtidigt rekryterar vi fler medarbetare. Det är ett väldigt högt tryck i organisationen just nu.
Hur länge kommer de goda tiderna för Saab att hålla i sig?
– Jag tror att vi alla ser den instabila geopolitiska situationen. Vi ser fortsatt ökade anslag till försvarsbudgetar. Vi ser att det här kommer att hålla i sig under en lång tid framöver.
Ser det ljust ut även för företagets verksamheter i Linköping?
– Vi har omkring 7 300 medarbetare i Linköping och har vuxit med omkring 500 personer det senaste året. Vi har ju flera av våra affärsområden i Linköping. Det är inte bara Aeronautics, utan vi har även Dynamics och Surveillance i Linköping som växer väldigt mycket. Vi kommer att fortsätta växa och vi kommer att behöva bli fler. Vi behöver rekrytera ingenjörer, flygtekniker och montörer. Vi samarbetar med kommunen och universitet för att bli starkare i Linköping.
Hur mycket kommer Saab att växa i Linköping?
– Jag kan inte kommentera några exakta siffror, men jag är jättestolt över det våra medarbetare i Linköping har åstadkommit under de senaste åren. Det som finns i Linköping är världsunikt. Vi producerar världens mest avancerade stridsflygplan.
Hur ser Saab på att Donald Trump, som valts till president i USA, hotar med höjda tullar?
– Vi följer så klart utvecklingen, men huruvida det kommer att påverka oss vill jag inte spekulera i. Vi är etablerade i USA sedan många år tillbaka och ökar vår närvaro i landet. Vi bygger en ny anläggning i Michigan och har nu ungefär 1 000 anställda i USA. Det är viktigt att kunna verka som ett lokalt bolag i USA.
Din företrädare gick vidare till musiktjänsten Spotify. Vad är ditt nästa jobb?
– Just nu känner jag bara att jag är jätteglad och stolt över att ha fått den här tjänsten. Jag ser fram emot att få jobba i Saab och utveckla bolaget. Jag har inte siktet inställt på något annat, säger Anna Wijkander.