Ängens dag är Naturskyddsföreningens kampanjdag, ofta första helgen i augusti, då många lokalföreningar har sin slåtter. Då slår man sin äng, ofta med lie, och samlar ihop gräset. I bland hängs det för att torka på en höhässja för att bli djurfoder. På så sätt gör man en insats för blommor och vilda bin.
I Linköping finns lokalföreningens äng, sedan starten 1969, ute i eklandskapet vid Bjärka Säby. Ängen, som ligger i en backe, omsluts av en gärdsgård, precis vid vägen som fortsätter mot Bestorp.
– Det är viktigt att ta bort gräset varje år för att gynna växter som vill ha lite magrare jord. Annars växer ängen igen och då blir det i stället en skogsmiljö, säger Björn Ström på Naturskyddsföreningen i Linköping.
Runt om i Sverige vårdas ängar av frivilliga krafter i Naturskyddsföreningens lokala kretsar. Syftet är att bevara ängsblommor, fjärilar och andra djur som har sin biotop där. De gamla odlingsmarkerna, med eklandskapet i Östergötland, är väldigt artrika.
– Förr, innan man odlade allt på åkrar, var det på ängen bonden tog allt sitt vinterfoder. Jämfört med hur det var på 1800-talet finns det väldigt få ängar kvar i dag. Bortsett från de små arealer som frivilliga sköter om är det naturbetesmarker som gäller för att hundratals arter av växter som trivs i öppna gräsmarker ska överleva, säger Björn Ström.
– Alla är välkomna att testa att slå lie med oss den 11 augusti och vill man åka buss är det 566 som passerar.