Gillar du att duscha varmt och länge – och hyr en lägenhet av Stångåstaden? Då är du förloraren i företagets nya avgiftssystem. Vinnare är den som är bra på att snåla med varmvattnet.
Hittills har alla hyresgäster betalat för varmvattnet enligt en schablonavgift på 26,43 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 70 kvadratmeter har det inneburit 154 kronor i månaden.
Nu sänker Stångåstaden hyran med det beloppet – men tar i stället ut en avgift för det varmvatten som används i varje lägenhet. Förändringen är, enligt Stångåstaden, kostnadsneutral – fastighetsbolagets inkomster ska alltså varken öka eller minska.
– Tidigare har de som använt mycket varmvatten subventionerats av dem som är sparsamma. Det nya systemet blir mer rättvist, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.
Men det kan bli dyrt för en stor barnfamilj?
– Ja, men en stor familj har förmodligen en stor lägenhet och betalar redan i dag mer för varmvattnet än den som har en liten, säger Törnqvist.
Bland de drygt 100 hushåll där avgiften redan införts har 72 procent fått sänkt månadskostnad. Som mest har det blivit cirka 100 kronor billigare per månad jämfört med det gamla systemet – medan det för andra hyresgäster blivit upp till 100 kronor dyrare.
På andra håll i landet där man infört liknande system har hyresgästerna blivit mer sparsamma med varmvattnet. I snitt har förbrukningen gått ner med 20 procent, enligt Stångåstaden.
– Om det blir lika mycket hos oss skulle det innebära en besparing på 153 miljoner liter om året. Det är bra för klimatet och det är ett av huvudargumenten bakom att vi inför det här, säger Fredrik Törnqvist.
Nybyggda och nyrenoverade lägenheter har redan varmvattenmätare. I andra bostäder kommer Stångåstaden att installera mätare och samtidigt se till att alla kranar är snålspolande.
– Det kommer att ta några år, så den nya avgiften kommer att införas successivt, säger Törnqvist.
Alla dessa mätare kostar väl en del? Får hyresgästerna betala det?
– Vi räknar med att det är självfinansierande. Om vi får till den här besparingen på 20 procent varmvatten så finansierar det mätarna.
Ni ska inte mäta kallvattnet också?
– Nej, vi har valt den här modellen. Erfarenheten från andra håll i landet är att om man sparar på varmvattnet så sparar man på kallvattnet också. Men spolar ju oftast inte bara varmvatten utan en blandning av varmt och kallt, säger Fredrik Törnqvist.