Anders testar nya tekniklösningar – i obemannad loppis

Linköpingsbon Anders Carlsson, 66, har jobbat med uppfinningar och innovationer i hela livet. Nu har han öppnat Linköpings första obemannade loppis, för att testa nya idéer och tekniklösningar. "Potentialen i den slutgiltiga idén är väldigt stor", säger han.

Linköpingsbon Anders Carlsson har jobbat med innovationer hela sitt yrkesliv. Nu har han öppnat Linköpings första obemannade loppis. "Lite av en experimentplattform", säger han.

Linköpingsbon Anders Carlsson har jobbat med innovationer hela sitt yrkesliv. Nu har han öppnat Linköpings första obemannade loppis. "Lite av en experimentplattform", säger han.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2024-01-20 08:00

En QR-kod skannas vid entrén. Via några enkla "knapptryck" på mobilen identifierar vi oss med Bank-ID. Därefter hörs ett klick – och dörren är öppen.

Här, i lokalen på Roxengatan i Tornby, öppnade entreprenören Anders Carlsson Linköpings första obemannade loppis och outlet under mellandagarna. Till en början består sortimentet till stora delar av produkter från den webbutik han drivit i 14 år – men också från konkurslager. Allt är inte begagnat, men det finns en del.

undefined
Entreprenören Anders Carlsson har tänkt i flera steg. Den obemannade loppisen är början av en större idé som han ännu inte vill avslöja. "Potentialen är stor", säger han.

Hur fick du den här idén? Vad är bakgrunden?

– Jag har jobbat med teknik och affärsutveckling i större delen av mitt liv – ofta med ganska avancerade saker. År 2000 anställdes jag som den första "idésökaren" på Linköpings universitet. Mitt uppdrag var att hitta idéer, framförallt i den tekniska miljön, och jag kom att jobba mot det medicinska en del. Då, när man jobbar med det komplexa, har det behövts lite avkoppling på olika sätt och ibland har det varit en befrielse att göra något som är lite enklare men ändå spännande, säger Anders Carlsson när vi träffas i butiken och fortsätter:

– Jag har alltid haft lite uppfinnarverksamhet och här, under ytan av loppisen, finns det en hel del teknik. Jag har tänkt i flera steg och det här är egentligen lite av en experimentplattform. Potentialen i den slutgiltiga idén är väldigt stor.

undefined
Sortimentet består framförallt av produkter från Anders Carlssons webbutik som han drivit i 14 år. Men sortimentet kommer att förändras över tid.

Via den obemannade loppisen vill Anders Carlsson undersöka kundbeteenden och vilka typer av varor som är möjliga att sälja i en sådan butik. Han har flera tekniska idéer för bland annat stöldskydd och betalmodeller som han i förlängningen hoppas införliva i konceptet. Lokalen är i dagsläget 60 kvadratmeter stor men möjligheten finns att mer än fördubbla ytan.

Vad är egentligen den "slutgiltiga idén"?

– Jag måste tyvärr hålla det lite hemligt. Det är ju så med affärer och innovationer, att man måste vara lite försiktig. Men jag kan säga att det skulle bli ett helt nytt sätt att sälja och köpa prylar på, säger företagaren.

undefined
En del av produkterna är begagnade, men inte alla. "Kunder har uttryckt en viss besvikelse över det, att det är mycket nya grejer", säger Anders Carlsson.

Varför valde du just en loppis?

– Det finns två skäl. Dels att det inte är så vanligt med den här typen av produkter i obemannade butiker – så förhoppningsvis lockar det intresse. Dels att det är en mycket mindre kapitalbindning i den här typen av produkter. Om man ska testa något riskerar man inte så mycket och det gäller även stölder. Det är ett problem med obemannade butiker – att det stjäls en del.

Sedan starten i mellandagarna har "ett par hundra" kunder hittat till loppisen, något Anders Carlsson beskriver som "glest". För att färdigställa loppisen har han använt en del av vinsten från sin webbutik – cirka 100 000 kronor.

– Det är ju så med all affärsverksamhet, att man vill få tillbaka pengarna. Men de stora investeringarna för mig ligger i de kommande stegen. Om försäljningen inte flyger har jag tänkt att jag testar någon annan varugrupp.

undefined
För att komma in på loppisen scannas en QR-kod och därefter sker identifiering via Bank-ID. Väl inne i butiken sker betalningen via Swish. "Det är vissa kunder som menar att det är exkluderande", säger Anders Carlsson som har idéer på andra betalningslösningar framöver.

Enda betalningsmöjligheten, än så länge, är Swish.

– Vissa har påpekat att det är exkluderande, och jag håller med. Långsiktigt måste det naturligtvis lösas, säger Anders Carlsson.

Hur ser du på konkurrensen från andra loppisar?

– Den är bra och jag tycker klustertanken här i Tornby är god. Men min loppis hade inte fungerat om den varit granne med Myrorna till exempel. Det funkar inte med ett sånt stort flöde. Då krävs den mer fullvärdiga lösning som jag är inne på att utveckla.

Karta: Swoppis, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!