Ananassalva revolutionerar brännskadevården

En helt ny behandlingsmetod av stora brännskador införs nu på brännskadeavdelningen på universitetssjukhuset i Linköping. Patienterna kan behandlas med en enzymsalva i stället för kirurgi.

Universitetssjukhuset står starkt under alla omständigheter, menar Bengt Assarsson. Därför bör en framtida regionbildningen handla om annat i första hand. foto: jeppe gustafsson 2011  LINKÖPING 20110124
Exteriörbild på Universitetssjukhuset, US, i Linköping.
Bild Jeppe Gustafsson

Universitetssjukhuset står starkt under alla omständigheter, menar Bengt Assarsson. Därför bör en framtida regionbildningen handla om annat i första hand. foto: jeppe gustafsson 2011 LINKÖPING 20110124 Exteriörbild på Universitetssjukhuset, US, i Linköping. Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2014-10-09 11:32

Brännskadevården är en del av sjukvården som har utvecklats dramatiskt de senaste tjugo åren med stora förbättringar i såväl överlevnad som funktionella slutresultat. På brännskadeavdelningen (BRIVA) på US tar man nu ytterligare ett steg för att förbättra behandlingsmetoderna.

Det handlar om en enzymsalva baserad på extrakt från ananasträdet som kommer att minska behovet av kirurgi. I stället för att operera bort skadad vävnad och transplantera dessa områden med hud från patienten tar kirurgen bort den skadade huden kemiskt med enzymer som avlägsnar den djupt skadade vävnaden.

– För brännskadade patienter innebär det att man behandlas med en enzymsalva istället för att genomgå regelrätt kirurgi, som ofta innebär mycket blödning, säger Folke Sjöberg, överläkare och professor vid hand- och plastikkirurgiska kliniken på US, i ett pressmeddelande.

För första gången införs den nya behandlingsmetoden på patienter med stora brännskador som överstiger femton procent av kroppsytan, och US är det första sjukhus i landet som får pröva metoden. Behandlingsstrategin har under året prövats på mindre skador vid stora medicinska centra i Europa och USA. Resultaten har varit lovande bland annat eftersom behovet av kirurgi och transplanterad hud minskar. De kosmetiska resultaten har varit mycket goda på mindre brännskador, och en större andel av de skadade områdena har kunnat självläka efter enzymbehandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om