På Linköpings fågelklubbs hemsida listas dagsfärska observationer, där den som vill kan botanisera efter vårtecken.
Men de tio bofinkarna i Stångåmynningen i söndags, elva starar i Sättuna och två sånglärkor i Slaka i måndags och en förbiflygande ringduva i Ekholmen på tisdagen är inte mycket att hoppas på som vårtecken enligt Peter Berry, ordförande i Linköpings fågelklubb.
Den milda vintern har fört med sig att många flyttfåglar hängt kvar och aldrig dragit särskilt långt söderöver. Och som vårtecken är de just nu otrogna.
– De avancerar när det blir blidväder, men sticker härifrån så fort det blir kallare och många kommer inte att klara livhanken. De sånglärkor som setts är opportunister som testat läget, men som just nu inte är några riktiga vårtecken tyvärr, säger han.
Svenska vädermyndigheten SMHI med säte i Norrköping tillåter heller ingen vår före 15 februari. Och än dröjer det några veckor innan tofsvipor huttrar på snöiga åkrar intill Roxen. Men med hjälp av Artportalens fenologisökning kan man se att de första redan hänger längs kusterna i söder.
Strunta i flyttfåglarna och leta vårtecken bland våra stannfåglar i stället, uppmanar Peter Berry. Med allt ljusare dagar blir det mer och mer tydligt att fågelkvittret ökar i intensitet. Utanför husknuten tutar talgoxarna alltmer bestämt, nötväckan visslar och hackspettarna tar sats så att det ekar i trädstammarna.