Än finns hopp på Valthornsgatan

Moa Kasselstrand håller liv i debatten om den konkurrensutsatta upphandlingen för Valthornsgatans gruppbostad med särskild service.

Anna Furenhed.

Anna Furenhed.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-05-24 20:30

Tidigare i vår inleddes och avslutades en debatt på Corren av insändarskribenten Ragnar Furenhed. Ämnet: den konkurrensutsatta upphandlingen av gruppboendet på Valthornsgatan. Upphandlingen har skett och gruppboendet har sålts vidare från det kommunägda Leanlink till en privat aktör, vilket har lett till stort missnöje bland de boende och deras anhöriga.

Liknande debatter har uppstått förr när gruppboenden med särskild service upphandlats, och nu upprepar det sig.

Personal på Valthornsgatan ska sluta och efter början av juli kommer verksamheten främst drivas av vikarier tills övergången från en aktör till en annan blir färdig.

– Det sprids mycket oro bland de boende när de personer som de lärt känna de senaste åren helt plötsligt försvinner, säger Ragnar Furenhed, som har en dotter, Anna, boendes på Valthornsgatan.

Enligt honom säger kommunen att anledningen till att upphandlingar för gruppboenden är konkurrensutsatta är att kvaliteten ökar om flera privata aktörer konkurrerar om ett boende. Ragnar Furenhed tror inte på den förklaringen.

– Det har fungerat otroligt bra de här fem åren. Kommunen har aldrig utvärderat boendet, aldrig frågat de boende eller oss föräldrar. De vet inte hur kvaliteten har sett ut, säger han.

Ann-Britt Olofsson, verksamhetsstrateg på social- och omsorgsförvaltningen, berättar att om en upphandlingsplan är konkurrensutsatt kan kommunen inte teckna ett avtal med en utförare utan att en upphandling först genomförs. Avtalstiden för en utförare kan utökas från ordinarie fem år till ytterligare två eller tre år, men därefter måste en upphandling hållas. Det kan dock ske undantag, beroende på "målgruppens känslighet".

Än har de missnöjda med kommunens beslut om upphandlingen inte gett upp. Moa Kasselstrand, en av de boende på Valthornsgatans gruppboende, håller debatten levande. Hon har blivit upprörd över att hennes och kamraternas hem har upphandlats, med dess negativa konsekvenser. Hon är inte bara orolig över att den välkända personalen slutar, utan även att vardagen kan förändras under en ny aktör.

– Nu får vi städa själva och följa med till affären för att handla. Om vi har en privat aktör kanske de vill göra allt detta själva för att det går snabbare. Så gör de på min kompis boende, säger Moa Kasselstrand.

– Kontinuiteten är väldigt viktig för de boende. Om saker helt plötsligt förändras blir det oroligt och otryggt, säger Thomas Kasselstrand, Moas pappa.

Genom ett Linköpingsförslag med 250 motiverande stödröstningar hoppas Moa och kamraterna på gruppboendet att häva upphandlingen. Om ett Linköpingsförslag får mer än 100 röster på 60 dagar efter dess publicering måste det överlämnas till ansvarig förvaltning eller nämnd för att hanteras. Moas förslag ligger uppe för röstning fram till den 31 maj, och med redan över 250 röstningar tror de att det kan påverka.

– Det kanske känns overkligt att de kan bryta upphandlingen nu i efterhand, men någon slags påverkan hoppas vi att det har, säger Thomas Kasselstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!