Amelie födde sin bebis i vatten: "Kändes så häftigt"

Amelie Östensson från Linköping födde sitt tredje barn i vatten, men det var inte alls planerat så från början. "Allt gick extremt fort."

Här ligger bebisen Le-Lo i mamma Amelie Östenssons famn. Han kom till världen i ett förlossningsbadkar på US i Linköping. Efter att han föddes fick Amelie mysa med honom i vattnet en stund.

Här ligger bebisen Le-Lo i mamma Amelie Östenssons famn. Han kom till världen i ett förlossningsbadkar på US i Linköping. Efter att han föddes fick Amelie mysa med honom i vattnet en stund.

Foto: Privat

Linköping2024-08-27 21:00

Det är den femte juni. Amelie ligger i det stora förlossningsbadkaret på US i Linköping. I rummet står två undersköterskor, en barnmorska och sambon Joakim. Vattnet är hett, belysningen dov och på taket lyser en nattlampa som liknar en stjärnhimmel. Fyra minuter efter de första krystvärkarna är bebisen på väg. 

– Jag var jättelugn, det var så varmt och skönt, säger Amelie Östensson. 

Detta var hennes tredje förlossning. Vatten har hjälpt henne mot smärta tidigare när hon har varit gravid. Det gjorde att hon blev nyfiken på att själv få uppleva en vattenförlossning. 

– Det verkade så häftigt.

Hon och sambon hade ändå bestämt sig för att en vattenförlossning kändes för riskabelt. Men förlossningen skulle få en oväntad vändning.

undefined
Joakim Gillberg (till vänster) och Amelie Östensson (till höger) har tillsammans tre barn. De bor utanför Linköping.

Allt fler vill föda barn i vatten, det har Corren tidigare berättat om. Östergötland är en av fyra regioner i Sverige som erbjuder vattenfödsel. För att få genomgå vattenfödsel i Linköping krävs det att kvinnan är frisk, att barnet mår bra och att det inte har varit några komplikationer under graviditeten. Amelie har länge varit intresserad av att föda i vatten. 

–Vi fick en lista som vi skulle läsa igenom med olika krav som man ska uppfylla. 

undefined
Trebarnsmamman Amelie Östensson har länge varit nyfiken på att föda i vatten. "Vi filmade när bebisen kom ut under vattnet, det är jättekul att ha den videon", säger mamma Amelie.

Månader innan förlossningen blev Amelie informerad om alla risker som kan förekomma med att föda i vatten. Det gjorde henne orolig. Det finns en liten ökad risk att navelsträngen går av när barnet lyfts upp ur vattnet. Barnmorskan kan inte heller uppskatta med samma exakthet hur mycket kvinnan blöder efter att barnet har fötts. Så lyder patientinformationen från Kvinnokliniken på US. 

– Allt lät lite för komplicerat så då sa vi att vi inte har någon vattenförlossning utan använder det som smärtlindring istället. 

Så var planen. Men när hon låg i vattnet ville hon inte gå upp. 

– Allt gick jättefort. Jag satt i vattnet i fem minuter, och sa nej när de frågade om jag ville gå upp och föda på sängen. Jag blev jättelugn av vattnet. 

På förlossningsvideon håller barnmorskan upp rumpan först och ser till att huvudet är kvar under vattenytan innan bebisen lyfts upp helt. 

undefined
Bebisen Le-Lo är i dag bara åtta veckor. När han föddes vägde han 3630 gram och var 49 centimeter.

– Det var inte alls komplicerat som jag trodde. Barnmorskan sa att hon inte var så kunnig, så hon fick ringa in en expert. Men det gick bra och vi fick ett väldigt bra bemötande. 

Hon visar bilder på när hon håller i bebisen för första gången. Le-Lo heter han. 

– Jag fick hålla i honom en liten stund i badkaret. Det var jättemysigt. 

Vattenförlossning på US

På förlossningen i Linköping finns det två fasta förlossningsbadkar. Dessa finns i anslutning till två förlossningsrum. Att använda vatten som smärtlindring under förlossningen är en gammal och beprövad metod. Värmen fungerar smärtlindrande men för att kunna utföra det, måste kvinnan uppfylla viktiga medicinska krav. 

Källa: Kvinnokliniken US Linköping. 

Karta: Kvinnokliniken US
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!