Det råder stor sjuksköterskebrist på Lasarettet i Motala (LiM). För att minska trycket på akuten under sommaren, omdirigeras därför ambulanser från Ödeshög, Mjölby, Mantorp och Boxholm till Universitetssjukhuset i Linköping (US).
– Beslutet att göra så här är begripligt utifrån personalsituationen på LiM, skriver Anna Berg, ambulansöverläkare på Falck ambulans Östergötland, i ett mejlsvar.
Enligt Anna Berg gör de nya direktiven ingen större skillnad för ambulanspersonalen som får köra till Universitetssjukhuset i Linköping i stället.
– Snarare ser man en minskad mängd sekundärtransporter av patienter, som efter initial bedömning på akuten i Motala måste transporteras till US för inläggning, skriver hon.
Anna Berg ser inte heller att omdirigeringen innebär en sårbarhet om något allvarligt inträffar i det västra distriktet, samtidigt som fler ambulanser befinner sig i Linköping.
– Eftersom det här innebär färre överflyttningar och sekundärtransporter blir det sannolikt ingen skillnad mot tidigare, skriver hon.
Däremot innebär omdirigeringen av ambulanserna att trycket på akuten på Universitetssjukhuset i Linköping har ökat.
– Vår ambulanspersonal vittnar om att personalen där helt klart känner av den ökade volymen patienter som transporteras direkt till Linköping i stället för till Motala. Även om många av dem skulle ha transporterats till US ändå för inläggning, hade de gått direkt till en avdelning. Nu måste de först omhändertas och bedömas på akuten – vilket helt klart innebär en ökad belastning, skriver Anna Berg.
Erik Müssener är verksamhetschef på akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. När vi når honom arbetar han själv kliniskt inom verksamheten. Han vill förtydliga att Motalas akutmottagning är öppen som vanligt, men att vissa ambulanser omdirigeras till US i ett par veckor till.
– Det handlar om 4-7 ambulanser per dygn som omdirigeras till oss och generellt kan man säga att ambulanspatienter är sjukare än de som kommer in själva till akuten. Så det är en märkbart ökad belastning.
Han menar att det ändå är ett rimligt beslut.
– Beslutet är fattat med patienternas bästa för ögonen. I avsaknad av alternativa lösningar och med den korta framförhållning som fanns innan beslutet behövde fattas var det ett nödvändigt beslut, säger verksamhetschefen Erik Müssener.