– Vi har enorma samhällsutmaningar i hela Sverige och i Linköping. Att ta emot ensamkommande barn är ett kommunalt ansvar, som vi aldrig kan frånsäga oss. Det kräver lokaler, personal och att vi sätter igång verksamheter, säger omsorgsdirektör Peder Ellison.
Örtomta skola var en lämplig lokal, för att den snabbt gick att få i ordning. Den var redan i kommunal ägo och det var klart att eleverna börjar i ny skola i Askeby efter jullovet.
Peder Ellison var den som höll i informationsmötet i Örtomta i förra veckan, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund, och känner till kritiken om att mötet kom tätt inpå inflyttningen.
– Det är alltid önskvärt att ha halvårs- eller helårsperspektiv, men flödet på ensamkommande ser inte ut så. Vi kan inte planera och informera tidigare än så här, säger han.
Han tycker, precis som de Örtomta-bor Corren pratat med, att mötet var bra. Dock håller han inte med om att den efterföljande kommunikationen varit dålig. En av kommunikatörerna samlade frågor och mejladresser från mötesdeltagarna för att kunna skicka ut ett dokument med samlade svar på frågorna. Detta mejl skickades ut en vecka efter mötet.
Och han tycker att det var rimligt att bara kalla dem som bodde närmast skolan.
– Berör det här Linghems- eller Ljungsbroborna? Nej, jag tänker att de närmaste boende behöver veta vad som händer, säger han.
Om det finns ett engagemang på orten – är det inte viktigt att vårda det?
– Självklart vill vi ha med oss hur många människor som helst, men vi kan inte ändra den politiska inriktningen för det.
Är det bra att ha så stora boenden över huvud taget?
– Det är inte eftersträvansvärt. Men vi har otroligt bra kontakt med utföraren, och de boende kommer att delas upp i fyra grupper. Det är väldigt många i samma ålder, men sätt det mot att det kommer 20-30 ensamkommande per vecka som ska hanteras på olika sätt.
Den politiskt ansvarige, omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L), håller med. Men understryker att Örtomta inte är ett ställe där ungdomar ska bo i åratal, utan kortare perioder.
– På varaktiga boenden är det bra att ha mindre enheter. Men av de alternativ vi har är det här det bästa. Standarden i dag är inte vad den var för ett halvår sedan, men vi ska vara stolta över att vi kan erbjuda en fristad och sängplats, mat och skolgång, säger han.
De boende vi pratat med vill att hela beslutet omprövas. Är det tänkbart?
– Nej. Barn kommer att komma. De kommer att sättas av på tågstationen i Linköping under jul- och nyårshelgerna och då behöver vi lokaler där de kan få tak över huvudet och varm mat. Alternativet är att de får sova på gatan.
De 18 första ensamkommande ungdomarna kommer till Örtomta 23 december. De bor redan i kommunen, i ett boende som drivs av samma utförare. Sedan fylls det på, men målet är att det ska stanna runt 70.
Kommunen har bjudit in till ett nytt informationsmöte, 4 februari.