Den 19 maj i år genomförde Livsmedelsverket en kontroll på HK Scans anläggning i Linköping. Då konstaterades brister i slakteriets livsmedelshantering. Kondensvatten droppade ner på slaktkroppar av nöt från dörrkarmar och tak i slakthall och chockkyl. Scan informerades om problemet, men trots det hade det inte åtgärdats när Livsmedelsverket gjorde en uppföljande kontroll en månad senare.
Enligt Livsmedelsverket finns det risk för att kondensvattnet innehåller bakterier som kan sprida sig på nötkropparna och följa med i den fortsatta hanteringen av köttet. På grund av de hälsorisker som detta kan innebära för människor beslöts det att Scan ska föreläggas ett löpande vite om 75 000 kronor för varje påbörjad kalendermånad då Livsmedelsverket kan konstatera att problemet med kondensvattnet kvarstår.
Ylva Swenzén är kommunikationschef på HK Scan Sverige.
– Vi på HK Scan ser självklart allvarligt på den avvikelse som ligger till grund för Livsmedelsverkets vitesföreläggande och arbetar aktivt sedan i höstas på att lösa de bakomliggande problemen som orsakat kondensbildningen, både på kort och lång sikt, skriver hon i ett officiellt uttalande.
Vidare skriver hon att Scan tillsatte resurser för installation av ett nytt ventilationssystem förra året, och att de i våras installerade en värmeväxlare för extra avfuktning i lokalerna. För att lösa problemet permanent ska de nu göra ytterligare investeringar, bland annat i form av ombyggnation.