– I Linköping innebär det att det kommer att saknas 800 lärare om sex år. Den beräkningen bygger på att alla jobbar fram till pension, sade Sandra Wahlström, ordförande i Lärarförbundet i Linköping när hon talade på torget. Hon höll sitt tal under ett moln av ballonger som skulle symbolisera alla lärare som Linköping behöver de närmaste åren.
Skolfrågor är mer aktuella än någonsin och politikerna är ivriga att presentera olika satsningar. Men lärarna är ändå oroliga för skolans framtid. Läraryrket har sjunkit i status och många lärare är missnöjda med lönen och arbetssituationen. Var fjärde lärare funderar på att omskola sig och på högskolorna gapar många studieplatser på lärarutbildningarna tomma.
– Många som börjar på lärarutbildningar hoppar av efter ett slag eftersom de tycker studierna är för krävande. I somras var det bara tre kemilärare som utexaminerades i hela Sverige, berättar Sandra Wahlström.
Siffror från SCB visar att om intresset fortsätter att vara lika svagt så kan Sverige stå utan 43 000 lärare redan om sex år.
– Om vi ska undvika en kraftig lärarbrist så måste yrkets attraktionskraft öka nu, med det samma. För det tar ju fyra-fem år att utbilda sig till lärare, fortsatte Sandra Wahlström.
– Om man frågar de unga så är det lönenivån som är den största negativa faktorn. Lärarlönerna har halkat efter i 30 år.
Gymnasielärarna har i dag 29 000 kronor i månaden i snittlön. Det är inte någon märkvärdig lön efter flera års högskolestudier, då väljer många hellre att utbilda sig till exempelvis ingenjör.
– Men även arbetsvillkoren måste bli bättre. I dag är många lärare frustrerade över att allt pappersarbete tar så mycket tid att de har svårt att förbereda lektionerna ordentligt, sade Sandra Wahlström.