Allt fler unga lever i "fel" kropp

Allt fler unga söker sig till psykiatrin. De upplever att de lever i fel kropp. Plastikkirurg Johan Thorfinn har teorier om anledningarna.

Universitetssjukhuset. Antalet unga som söker vård för könsdysfori ökar kraftigt.

Universitetssjukhuset. Antalet unga som söker vård för könsdysfori ökar kraftigt.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2018-03-24 20:00

De senaste åren har antalet unga som söker vård för könsdysfori, obehag av att leva i fel kropp, ökat. Det kan finnas flera orsaker som kan bidra till detta, menar Johan Thorfinn, docent i plastikkirurgi och överläkare på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Min uppfattning är att det är mer fokus på könsfrågor rent allmänt. Det blir fler och fler som går igenom en utredning och är öppna om det. Öppenheten väcker sannolikt tankar även hos andra som har funderat kring kön. Att man numera utreder människor under 18 år, kan också bidra till ökningen, säger han.

Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, som tidigare utrett alla könsdysforipatienter under 18 år, har sett en nästan 100-procentig ökning varje år sedan 2011. Sedan 2015 utreds dessa patienter även i andra delar av landet. Linköping är en av sju städer där det sker där utredningar erbjuds. Antalet som söker till psykiatrin fortsätter att öka och inom Barn- och ungdomspsykiatrin är kön lång.

– Sedan 2015, när man kunde utreda barn och ungdomar i andra delar av Sverige, har det exploderat. Antalet remiser har ökat ordentligt, säger Johan Thorfinn.

Det positiva för US är att det är den enda platsen i Sverige som utför utredningens och behandlingens samtliga delmoment.

– Vi erbjuder allt ifrån själva utredningen till en plastikkirurgi och livslång hormonbehandling för barn och ungdomar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!