Allt fler testar vattensporten

Vattensporten beskrivs som en av de snabbaste växande. Själv blev utövaren Danny Hallmén biten av SUP när han på chans ställde upp i SM för två år sedan – och kom sexa i sin gren.

Danny Hallmén försöker att paddla en stund varje dag.

Danny Hallmén försöker att paddla en stund varje dag.

Foto: Linnea Brundell

Linköping2021-06-13 16:00

Det är en solig dag i slutet av maj. Den ljusblå himlen ger tillsammans med de gyllene fälten av raps en försmak av sommar.

Danny Hallmén tar emot i trädgården utanför sitt hem, som är beläget i Berg.

Han är med i Linköpings kanotklubb och det är i kajkpaddlingen som han har sin bakgrund. Sedan några år tillbaka ägnar han sig även åt SUP, stand up paddleboard.

– Jag är relativt ny i sporten, säger han.

I gräset har han lagt ut två brädor. Den ena, som han haft i några år, är en uppblåsbar variant, som påminner om en surfingbräda. Den andra har en form som påminner om en kajak.

Sporten kan sägas vara en hybrid mellan kajak och surfing. I korta drag går den ut på att man står upp på en bräda och paddlar.

Allt fler hittar till sporten – men ännu är det inte särskilt många som tävlar.

Själv testade han på chans att ställa upp i SM för två år sedan och kom då sexa i sin gren, som gick ut på att paddla så snabbt som möjligt på 100 meter.

– Det är väldigt mycket enklare än kajak. Kajaken måste du förvara på en speciell på plats. En SUP tar det fem minuter att pumpa upp. Det är lättillgängligt på ett annat sätt.

Danny Hallmén tar upp den uppblåsbara brädan, går ut från tomten och nedför en slänt. Sedan är han nere vid kanalen. Han kliver upp på sin bräda direkt från kanalbanken och paddlar ut.

Han förklarar att en bräda kan användas på många olika sätt. Det vanligaste är kanske i samband fritidsaktiviteter som bad. För tio år sedan var det få som hade hittat till träningsformen.

– Men nu för tiden känns det som att gemene man vill ha en SUP, säger han.

Andra användningsområden är SUP-yoga och annan styrketräning. Dessutom finns det modeller som utvecklade för den som vill paddla fort. Danny Hallméns mer kajakliknande bräda är just en sådan.

Säkerheten är viktig och enligt Danny Hallmén bör man ha en så kallad "leash", ett band som fästs mellan ena fotleden och brädan. Det är för att brädan inte ska flyta iväg om man ramlar av.

Något annat som är viktigt är att klä sig efter väder.

– Börjar man tidigt ska man ha neoprenskor. Vattnet är det som är kallt. Sedan ska man klä sig så att man klarar sig en tid om man hamnar i vattnet säger han.

Vad skulle du säga är det bästa med SUP?

– Det är samma som med kajak. Det är något speciellt med att känna att man svävar fram över vattnet.

Danny Hallmén är en aktiv SUP-utövare
Danny Hallmén är en aktiv SUP-utövare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!