Allt fler klagomål på tiggarna

Allt fler Linköpingsbor vänder sig till polisen med klagomål om att de känner sig ofredade av tiggare.

Foto:

LINKÖPING2014-02-05 14:00

Under de senaste veckorna har flera nya grupper av tiggare kommit till Linköping, och några av dem tigger på ett mer uppfordrande sätt. Många människor uppfattar det som obehagligt och samtalen till polisen har ökat.

– Temperaturen stiger i den här frågan, och vi får in betydligt fler anmälningar från människor som känner sig ofredade av tiggare, säger poliskommissarie Håkan Stenbäck.

Anmälningarna handlar till stor del om att människor känt obehag när tiggare gått fram till dem och uppmanat dem att ge pengar. Det är ofta inte ofredande i lagens mening.

– Att någon följer efter en bit och upprepade gånger ber om pengar kan knappast bedömas som ofredande. Men om personen tar tag i kläderna, eller ställer sig och blockerar vägen, så är det på gränsen för vad som är tillåtet, säger Håkan Stenbäck.

Få ingripanden

Under 2013 har polisen sällan behövt ingripa mot tiggare. Men nu har det kommit många fler. I förra veckan sov en grupp på 14 personer på olika ställen på Resecentrum. Det upprörde många resenärer och många ringde polisen. Nu sover den här gruppen tiggare på det nyöppnade härbärget i stället.

Från polisens sida är man mest bekymrade över att tiggarna börjar dyka upp på krogarna på Ågatan under kvällstid.

– Där vill vi inte att de ska vara. Det kan skapa problem, det finns för många personer som har problem med humöret i miljön runt krogarna, säger Håkan Stenbäck.

Öppenhet

I domkyrkan vill man visa öppenhet mot tiggarna, och brukar bjuda in dem på fika om de avstår från att tigga inne i kyrkan. Efter gudstjänsten på söndagarna har det brukat stå ett par tiggare utanför med sina koppar.

Men en söndag väntade sju tiggare utanför. De bad om pengar på ett så påträngande sätt att en kyrkobesökare ringde polisen.

– Det råkade finnas en bulgarisktalande tolk bland kyrkobesökarna så vi bad henne prata med tiggarna. De svarade att "vi är desperata, det är därför vi tigger så här", berättar Staffan Jonsson, präst i domkyrkan.

– Tiggare som uppträder så att besökarna känner obehag är utan tvekan ett bekymmer. Men det finns saker att glädjas åt också, när vi hade volontärinformation häromdagen så kom 60 personer som ville hjälpa till och arbeta i det nyöppnade härbärget, säger Staffan Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om