Allt färre blåskontroller

Landets polismyndigheter drar stadigt ner på antalet blåskontroller på vägarna.

Foto:

LINKÖPING2013-05-21 06:30

Östergötland är inget undantag. I vårt län minskade antalet utandningsprov med över tio procent mellan 2011 och 2012.

Det är MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, som undersökt polisens statistik över nykterhetskontroller i landet. 2,6 miljoner utandningsprov 2011 prutades till 2,3 miljoner för 2012.

Gotland ett undantag

– Rikspolisstyrelsen har slagit in på fel väg när man ställer allt lägre krav på antalet utandningsprov vid trafikkontroller och det här är en farlig utveckling, säger MHF:s vd Arne Winerdal.

Samtliga polismyndigheter har dragit ner på alkoholkontrollerna. Gotland är dock ett undantag i positiv bemärkelse.

För Östergötlands del fick 121 188 bilister blåsa i alkometer under 2011. Siffran sjönk till 108 650 under 2012 vilket är en minskning med 10,3 procent.

Nått målet

Årets siffra i länet pekar på en ytterligare minskning. Fram till den 13 maj har 35 891 bilister fått blåsa i trafikkontroller. Frågan är om östgötapolisen under 2013 verkligen når upp till sitt mål på 101 000 årliga blåsningar.

Varför görs det färre nykterhetskontroller på vägarna, ger inte det fel signaler?

Frågan går till Bo Nordin som är platschef för trafikenheten i Norrköping.

– En förklaring, men kanske inte hela, är att poliserna i yttre tjänst har fått allt mindre tid för alkoholkontroller, andra uppgifter har dykt upp i stället. Men vi har ju nått upp till vårt mål när det gäller antalet.

Handla egen mätare

Nordin menar också att kontrollerna ska göras med bra kvalité. Det vill säga att rätt platser ska väljas där man på förhand vet att alkoholpåverkade bilister brukar dyka upp.

– Köpcentrum med närhet till systembolag är bra ställen plus att de effektivaste kontrollerna görs på morgnarna, säger han.

Numera går det att köpa sin egen alkoholmätare, en exakt kopia av polisens. Då kan man mäta sin egen utandningsluft.

Tycker du att det är bra?

– Visst är det bra. Det finns till och med en app där man kan mata in alkoholmängden man druckit, men det är absolut inget att lita helt och hållet på. Det kan bli mycket att protokollföraunder en festkväll. En viktig skillnad är också att polisens mätare kalibreras var 90:e dag, säger Bo Nordin.

Hittar ni vana fyllekörare eller är det folk som festat dagen före?

– Oftast är det bilister som varit på fest kvällen innan och räknat fel på alkoholintaget men vi får även in tips om påverkade förare som vi kan åka ut och kontrollera, säger Nordin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om