Fackförbunden kritiska efter varselbeskedet

Region Östergötlands aviserade sparpaket drabbar 900 medarbetare som kommer att varslas om uppsägning. Men fackliga organisationer hävdar att besparingarna kommer att drabba många fler. "Allmänheten måste veta vilken vård som inte ska utföras".

Emma Klingvall är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland  och även ledamot i förbundsstyrelsen.

Emma Klingvall är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland och även ledamot i förbundsstyrelsen.

Foto: Privat

Linköping2024-02-28 17:27

Det säger Niklas Granath, ordförande för Kommunals sektion Sydost. Han är mer än bekymrad efter regionens besked, men han inte är förvånad.

– Regionen vill skära ner i den verksamhet som redan är underbemannad. Undersköterskor jobbar övertid och ställer upp för många andra grupper. Deras övertid motsvarar 75 heltidstjänster. Varslet kommer att drabba våra medlemmar, men det finns också en större bild. Det kommer att drabba många fler. Man måste förklara för allmänheten hur vården ska genomföras och vilken vård som inte ska utföras om en underbemannad verksamhet förlorar en del av sin personal, säger Niklas Granath.

För Emma Klingvall, ordförande i Vårdförbundet Östergötland, är regionens planerade besparingar inte oväntade.

– Vi har påtalat i många år att regionens ekonomi inte ser bra ut och att arbetsgivaren måste ta sitt ansvar för ekonomin. Vi konstaterar att Vårdförbundets legitimationsyrken; sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor och biomedicinskanalytiker har minskat under den senaste perioden. Man har inte satsat på dem och legitimationsyrken har ersatts med lägre kompetens. Då är det inte konstigt att vården har blivit sämre, mindre tillgänglig och dyrare.

undefined
Emma Klingvall är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland och även ledamot i förbundsstyrelsen.

Emma Klingvall välkomnar regionens beslut att undanta de fyra yrkesgrupperna från varsel.

– Vi värnar om kompetensen och vill ha tillbaka personal som har lämnat. Även om våra grupper inte varslas är vi oroliga för våra medlemmar som kommer att förlora sina kollegor.

Niklas Theorin, ordförande för Östergötlands Läkarförening, är också orolig trots att läkare undantas från varsel:

– Det är visserligen sant att regionen inte tänker varsla läkare men man är restriktiva med anställningar och det råder ett anställningsstopp, så det påverkar oss. När man säger upp annan personal blir det många arbetsuppgifter som läkare och sjuksköterskor måste ta över. Det innebär också ökad belastning för oss. Det är naturligtvis värst för personal som blir av med jobbet men det är inte okomplicerat för oss läkare heller.

Fackförbundet Vision, som företräder personal inom olika yrkesgrupper i regionen, är kritisk:

– Vi är oeniga med arbetsgivaren. Det drabbar personal som blir varslade, men det påverkar också arbetsmiljön för dem som blir kvar inom verksamheten, säger Lotta Dahl, ordförande för Vision Region Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!