Läget är så bekymmersamt och det nu är tal om att tvinga utbildade socialsekreterare – som i dag jobbar inom förebyggande verksamhet i kommunen – att hoppa in på socialförvaltningen för att stötta i arbetet med förhandsbedömningar och utredningar. Idén lanserades tidigare av socialnämndens vice ordförande Niklas Borg (M). Då var Elisabeth Gustafsson inte förtjust i idén, men nu ser hon det som en kortsiktig lösning.
– Vi har så otroligt många orosanmälningar. Flera hundra i månaden, vi hinner inte ifatt, säger hon.
Vad gör ni för att hantera situationen?
– Vi har tagit beslut om olika åtgärdsplaner, men grundproblemet är bemanningen. Vi har för många vakanta tjänster.
Varför är det så?
– Konkurrensen om socialsekreterare är stenhård och vi har legat lite lågt lönemässigt. Även om vi de senaste åren fått pengar till lönelyft så ser vi att många grannkommuner erbjuder ännu mer, och då flyttar personalen.
Elisabeth Gustafsson hävdar att förvaltningen nu ligger i fas när det gäller förhandsbedömningarna. Men den bilden korrigeras delvis av Tina Andersson, tf socialchef under Anita Lådhös semesterledighet.
– Vi klarar större delen inom 14 dagar, säger hon.
Till skillnad från i många andra fall är det inte, enligt Tina Andersson, brist på pengar som i första hand är orsaken till problemen.
– Vi har pengar. Absurt nog sparar vi pengar, eftersom vi inte får tag i personal, säger hon.
Vice ordförande i nämnden Niklas Borg (M) hade själv ansvaret för nämnden under åtta år. Situationen var pressad redan då. I dag är den ännu värre och hans bedömning är att rättssäkerheten i är i fara.
– Det är katastrof, eftersom detta att skydda barn är den enskilt viktigaste uppgiften som socialtjänsten har.
Han kritiserar Elisabeth Gustafsson, och den majoritet hon representerar, för att inte ha tagit på sig ledarskapet.
– Hon måste våga prioritera och kräva mer av politikerkollegerna i stadshuset.
Vilka prioriteringar gjorde du själv när du hade makten?
– Bland annat beslutade jag om att inte följa upp placerade barn lika ofta som tidigare. Det var jag inte glad över att göra, men jag gjorde det. Jag stoppade också tillfälligt vissa utbildningsinsatser. Inget av detta var särskilt populärt.
Ända sedan beställar-utförarsystemet inrättades på 1990-talet har det funnits en diskussion om att systemet inte passar för en myndighetsnämnd som socialnämnden.
Elisabeth Gustafsson vill inte ställning i sakfrågan men säger:
– Jag tror att ett fel är att man inte har dimensionerat socialtjänsten utifrån befolkningsutvecklingen. Det gör man inom både skola och äldrevård.
Mikael Sanfridsson (S), ansvarigt kommunalråd för sociala frågor, säger att Koalition för Linköping inte har någon annan ambition än att klara allt det som lagen kräver.
Bedömer du att rättssäkerheten är i fara?
– Nej, jag tror inte det. Jag tror att sociala förvaltningen kan göra bedömningar om vilka barn man ska prioritera i första hand.