Åklagaren fattade under fredagen beslutet att begära tre personer häktade för medhjälp till mord efter dödsskjutningen i Skäggetorp. Bland de tre fanns den man som skottskadades vid händelsen. Totalt satt tidigare 16 personer anhållna hos polisen, misstänkta för försök till mord och medhjälp till mord. De 13 som inte begärdes häktade på fredagen försattes redan under förmiddagen på fri fot.
Häktningsförhandlingar mot en 23-åring, en 29-åring och en 33-åring hölls under eftermiddagen bakom stängda dörrar vid tingsrätten i Linköping. Tingsrätten bedömde att det inte fanns skäl att häkta någon av männen. Två är dock fortsatt skäligen misstänkta för medhjälp till mord, vilken är den svagare graden av misstanke. Åklagare i fallet, Helene Gestrin, håller inte med om tingsrättens bedömning.
– Männen häktas inte då tingsrätten har funnit att det inte finns någon risk att de ska återfalla i brottslighet, eller att de ska kunna påverka utredningen. Med tanke på brottets kaliber, en ung människa är död och en skadad, så bedömer vi från åklagarmyndigheten att det finns en stor risk för återfall i brott.
Helen Gestrin tycker inte att åklagarmyndigheten misslyckats i och med att alla misstänkta släpptes under dagen. Det snabba händelseförloppet och det stora antalet inblandade vid dödsskjutningen gör enligt Gestrin arbetet svårt för både åklagare och polis.
– Det kommer att behövas mer tid för att reda ut vad som hänt.
Misstanken om brott kvarstår dock mot alla de 16 som suttit anhållna hos polisen.
– Vi har fortfarande vittnen kvar att förhöra och en teknisk undersökning som ska bli klar. Vi har exempelvis inte fått några svar från undersökningen av det vapen som hittats, säger Gestrin.
Enligt åklagaren är motivationen att lösa fallet hög, både hos henne och polisen i Linköping.
– Det är en ung person som skjutits ihjäl och vi ska ta reda på vem det är som har skjutit. Vi har god information från allmänheten och goda beslag, så min stora förhoppning är att vi ska klara av den uppgiften.
Från polisens sida kommer man fortsätta att arbeta med hög närvaro för att förbättra tryggheten i Skäggetorp. Det gäller också andra områden som har varit särskilt utsatta för brottslighet på senare tid.
– Vi gör naturligtvis kontinuerligt bedömningar av risken för fortsatt brottslighet, och vi har nu förstärkt våra resurser i den omfattning som vi anser behövligt, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman.