All time high för LiU

För första gången ligger Linköpings universitet bland de 300 bästa i världen, enligt den så kallade Shanghai-listan.

Linköpings universitet. Nu klättrar LiU på världsrankingen!

Linköpings universitet. Nu klättrar LiU på världsrankingen!

Foto: Åke Karlsson

Linköping2017-08-16 13:45

Den nyheten kommer lagom till terminsstart. Shanghai-listan mäter framför allt forskningsstyrka, det handlar exempelvis om publiceringar och citeringar av forskningsrapporter i ansedda vetenskapliga tidskrifter som Nature och Science.

Linköpings universitet har klättrat från plats 306 på Shanghai-listan, till plats 294.

– Det är all time high för Linköpings universitet. Det är hård konkurrens, säger Ingegerd Baurén, förste bibliotekarie och ansvarig för avdelningen för publiceringar, samt publikationsdatabasen.

Inom samma spann ligger exempelvis Chalmers i Göteborg. Den exakta placeringen får lärosätena själva räkna fram utifrån de olika kriterier och värden som Shanhai-listan tar fram.

– Det visar sig faktiskt att vi ligger någon hundradel bättre än Chalmers. Men det är bara vi som vet det, säger Baurén.

På listan över högt citerade forskare i världen finns nu tre från Linköping, vilket är en anledning till att LiU klättar på Shanghai-listan. De båda materialforskarna Olle Inganäs och Fengling Zhang har nu fått sällskap av psykologiprofessorn Gerhard Andersson.

– Det går att jämföra med Kungliga tekniska högskolan som inte har någon, eller eller Karolinska institutet som har fem på listan över högt citerade forskare.

De amerikanska lärosätena har en extremt stark dominans på på Shanghailistan. Den toppas av Harvard University, följt av Stanford. Trea ligger Cambridge i Storbritannien. Av de tjugo högst rankade är sexton från USA. Tre svenska lärosäten finns bland de hundra bästa: Karolinska institutet (44), Uppsala universitet (63) och Stockholms universitet (74).

Men Shanghai-listan brukar också få viss kritik, eftersom den bara mäter vissa faktorer. En av dem är om universitetet har en Nobelpristagare, eller en alumn (tidigare student) som belönats med Nobelpriset. Listan fokuserar också mycket på forskning inom naturvetenskap och medicin.

– Den säger något om universitetets produktivitet, men inte lika mycket om kvaliteten på utbildningarna. Däremot har Shanghai-listan en väldigt stark genomslagskraft i världen. Därför är den viktig för universiteten, säger Ingegerd Baurén.

013-28 02 57

ulrik.svedin@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!