Aline är finalist kan bli Årets volontär

I källaren på Fontänen finns en mötesplats för ungdomar med olika sorters funktionsnedsättningar, LikaOlika. Där finns Aline Groh åtminstone en kväll i veckan, som en av de allra mest uppskattade volontärerna. Nu är hon en av sju finalister i Årets volontär.

Volontär. Aline Groh är oerhört förtjust i verksamheten på LikaOlika.

Volontär. Aline Groh är oerhört förtjust i verksamheten på LikaOlika.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-12-03 15:00

Det är Volontärbyrån som utser vinnaren på Frivilligdagen 5 december. Och Aline vill väldigt gärna vinna.

– Jaaa….

Hon tvekar lite, men fortsätter:

– På något sätt vore det faktiskt fantastiskt! Det skulle ge uppmärksamhet till mötesplatsen och det arbete vi gör. Ledarna där, mina chefer alltså, är så otroligt bra, och det är de som motiverar mig att göra mitt allra bästa.

Aline Groh har jobbat med funktionshindrade ungdomar sedan hon själv gick i skolan hemma i Tyskland.

– Jag har en kusin med funktionshinder, så jag har liksom levt med det i hela mitt liv. Det är helt normalt. Och det är en självklarhet för mig att umgås med människor som fungerar på olika sätt.

Till Sverige kom hon för ett par år sedan för att läsa genusvetenskap vid Linköpings universitet.

– Den är lite bättre än i Tyskland, säger Aline. Här tittar man mer på olika strukturer i samhället som kan vara till hinder för människor. Brist på jämställdhet kan vara ett hinder, funktionshinder ett annat.

Hennes egen masteruppsats handlade om sexualupplysning för människor med funktionshinder – hur den kan anpassas, till exempel genom att man använder ett enkelt språk, utan att för den skull göra innehållet bristfälligt.

Medan hon höll på med sina teoretiska studier började hon längta efter praktiskt arbete.

– Det var ju konstigt att sitta och skriva om funktionsvariationer utan att träffa på en enda människa som lever med det. Dessutom ville jag arbeta tillsammans med människor som har samma värderingar som jag. Så jag letade efter något att engagera mig i, och hittade den här fritidsverksamheten på LikaOlika. Perfekt.

Här träffas ungdomar mellan 12 och 25 år med olika typer av funktionsnedsättningar, det kan vara neurologiska sjukdomar, cp-skador, synskador, nästan vad som helst.

– Där skapar vi en trygg plats för ungdomarna och de får vara vad de vill vara, utvecklas och känna självförtroende. Vi gör allt möjligt, pysslar, pratar, och under loven kan vi åka iväg på utflykt. Det ungdomarna själva vill göra.

I motiveringen till att just Aline Groh nominerades står det bland annat att ”hon dyker alltid upp med en glad energi som smittar av sig på verksamheten. Aline är en inkännande ledare som hjälpt oss i flera svåra situationer genom hennes pedagogiska sätt att vara mot ungdomarna. Hon är lugn och har stor förståelse för den målgrupp vi riktar oss till.”

– För mig känns det som om jag bara går dit och är som jag är, säger Aline, det passar mig så väldigt bra och jag gillar verkligen att vara där. Det är viktigt för mig, och jag är glad att verksamheten får uppmärksamhet.

Aline Groh De sju finalisterna är:

Ålder: 25 år

Bor: i lägenhet i Ryd

Familj: mamma i Tyskland

Favoritmat: försöker äta mycket vegetariskt, men lax i olika former är lyxmat. (”Bratwurst und sauerkraut? Nej. Surkål luktar hemskt.”)

Intressen: gillar att läsa – just nu ”En annorlunda barndom”, en självbiografi av Iris Johansson om autism; tränar gärna styrka och kondition, gillar att resa, umgås med pojkvännen och med vänner; att ha diskussioner om hur samhället fungerar, om jämställdhet, delaktighet och mångfald – kan prata hela nätterna.

Rubina Abbas, ansvarig för ungdomskaféet i Våga Hjälpa, Stockholm

Simon Billemar, engagerar sig mot machokultur och för killars psykiska hälsa i Under Kevlaret, Vadstena

Ram Cornejo, ledarutbildare i Löparakademin, Stockholm

Mahfozullah Ganji, styrelseledamot i Tamam Lund, Lund

Marie Ganters, styrelseledamot, utbildare och föreläsare i Spädbarnsfonden, Dalarna

Aline Groh, ledare för fritidsverksamhet för unga med funktionsnedsättning i Funktionsrätt Östergötland, Linköping

Karin Hendahl, valberedare och medlemsregisteransvarig i Svenska Ödemförbundet, Stockholm

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!