Åldringar drabbade av ringstölder

Två äldre kvinnor har blivit bestulna på sina ringar. Nu har en anställd åtalats för grov stöld.

Två äldre kvinnor har blivit bestulna på sina ringar. Nu har en anställd åtalats för grov stöld.

Två äldre kvinnor har blivit bestulna på sina ringar. Nu har en anställd åtalats för grov stöld.

Foto: Arkivbild

Linköping2017-06-08 20:30

I januari i år fick en 24-årig kvinna anställning på ett servicehus i Linköping. Redan under den första arbetsdagen inträffade dock en ovanlig händelse som fick arbetskamrater och chefer att bli misstänksamma. 24-åringen följde med en annan anställd till en äldre kvinna och fick i uppgift att hjälpa den äldre kvinnan i duschen. I samband med detta ska 24-åringen ha uppmanat kvinnan att ta av sig sina ringar. Kvinnan påpekade att hon aldrig brukade ta av sig ringarna när hon duschade men följde uppmaningen.

Senare samma dag hörde kvinnan av sig till personalen och berättade att hennes förlovningsring och vigselring saknades. De hade lagts i ett badrumsskåp – men nu var det plötsligt spårlöst borta. 24-åringen hjälpte till och letade efter ringarna. En kollega reagerade över 24-åringens beteende.

– Det kändes som att det var något som inte stämde, men det var svårt att sätta fingret på, säger kollegan i förhör.

Det inträffade ledde till att 24-åringen inte fick fortsätta arbeta på servicehuset. Det dröjde dock inte länge förrän hon fick anställning på ett annat servicehus i Linköping. Det dröjde inte heller länge förrän en äldre kvinna på det servicehuset blev bestulen på sina ringar.

I februari fick 24-åringen följa med en kollega till kvinnan. Kollegan tyckte att 24-åringen agerade märkligt i kvinnans lägenhet. Hon tyckte att 24-åringen snokade.

– Hon gick runt och lyfte på lock på skålar och så.

– Det kändes konstigt.

En tid efter besöket upptäckte kvinnan att hon blivit bestulen på tre ringar och 1 500 kronor i kontanter. Misstankarna riktades omedelbart mot 24-åringen. I förhör har hon dock konsekvent förnekat att hon skulle ha stulit några ringar.

– Jag tycker det är konstigt att det är stölder där jag är, för jag har varit med annan personal hela tiden, säger 24-åringen i förhör.

Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh anser att bevisningen mot 24-åringen är tillräckligt stark och har nu åtalat henne för två fall av grov stöld. Åklagaren skriver i stämningsansökan att gärningarna varit av "särskild farlig eller hänsynslös art" eftersom de drabbade kvinnorna inte hade någon möjlighet att skydda sig mot brotten.

Den åtalade – som inte längre arbetar kvar på de stölddrabbade servicehusen – krävs på sammanlagt 4 200 kronor i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!