Aldrig tidigare har så många barn här fått sjukdomen

Hittills i år har 25 barn som insjuknat i typ 1-diabetes kommit till Linköpings barnsjukhus. Antalet barn som får den sjukdomen i Sverige fortsätter att öka. "Aldrig tidigare har så många barn i vårt område drabbats", säger Johnny Ludvigsson, senior professor vid Linköpings universitet.

Nästan 50 barn per 100 000 barn får typ 1-diabetes varje år i Sverige.

Nästan 50 barn per 100 000 barn får typ 1-diabetes varje år i Sverige.

Foto: Mostphotos

Linköping2017-08-21 15:00

Han har analyserat uppgifter från det nationella kvalitetsregistret för barn- och ungdomsdiabetes, Swediabkids, och upptäckt att antalet barn nyinsjuknade i typ 1-diabetes fortsätter att öka. Hans analys publicerades i augusti i den vetenskapliga tidskriften Diabetes Care. I några andra tidigare rapporter har det sagts att antalet nyinsjuknade bland svenska barn har planat ut, men det var en felaktig bild, enligt Johnny Ludvigssons studie.

– Den felaktiga bilden att ökningen hade stannat upp kom eftersom en del uppgifter hade släpat efter och dessutom förändrades sättet att redovisa siffror för barn mellan 0 och 18 år. När jag 2016 kontrollerade uppgifter från 2015 stod det att 784 barn hade nyinsjuknat i Sverige. Men när jag i år undersökte uppgifterna från 2015 visade det sig att den riktiga siffran var 901 nyinsjuknade barn, säger han.

Sverige kommer på en andraplats i världen efter Finland när det gäller hur vanligt typ 1-diabetes är bland barn. Sjukdomen utvecklas oftast under barndomen eller tonåren. Typ 1-diabetes uppstår när kroppen inte kan producera tillräckligt mycket insulinhormon, som behövs för att kroppens celler ska kunna ta upp socker från blodet. Enligt Johnny Ludvigssons analys har antalet små barn upp till fyra år som insjuknar möjligen minskat under senare år, medan antalet nyinsjukna har ökat bland barn i 10–14-årsåldern, och också i åldrarna 15–17.

– Till min fasa upptäckte jag att Sverige har nu enormt höga siffror. Nästan 50 barn per 100 000 barn nyinsjuknar varje år. Det är extremt allvarligt, säger han.

Och minst lika allvarligt är att sjukdomen inte diagnostiseras i tid. Det visar också rapporten. Kvalitetsregistret innehåller även uppgifter om förekomsten av ketoacidos hos nyinsjuknade, vilket är ett tillstånd som beror på brist på insulin och som kan vara livshotande. År 2009 rapporterades att ett av sex barn hade ketoacidos vid diagnosen medan år 2016 hade ett av fyra barn det.

– Det tyder på att barnen allt oftare får sin diagnos sent vilket beror på okunskap om typ 1-diabetes både hos allmänheten och inom sjukvården. På många vårdcentraler känner man inte igen tecknen och förstår inte att man måste reagera på en gång. Kunskapen måste öka.

Orsaken till typ 1-diabetes är fortfarande en gåta, men det finns flera hypoteser vad den kan vara. De vanliga är att sjukdomen orsakas av virus eller bakterier och att även en stress av Beta-celler som bildar insulin kan göra det samt att vår livsstil också kan leda till typ 1-diabetes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!