Nästa år har nämnden cirka 1,49 miljarder i sin budget. Det är 11,5 miljoner mer än året före. Av de pengarna satsas 9 miljoner på att stärka den medicinska kompetensen, enligt nämndens ordförande Liselotte Fager (KD).
Satsningen gäller inte enbart sjuksköterskor, utan även fysioterapeuter och arbetsterapeuter.
Resterande 2,5 miljoner ska användas för att följa upp språkkompetensen i omsorgen.
– Syftet är att säkerställa att de som arbetar inom äldreomsorgen har tillräckliga kunskaper i svenska så att man kan kommunicera bra med de boende, med anhöriga och också med sina kolleger, något som är viktigt för omsorgens kvalitet, säger Liselotte Fager.
Samtidigt kan konstateras att nämnden måste betala tillbaka cirka 20 miljoner från ett statsbidrag med fokus på utbildning som inte har utnyttjats.
Skälet, enligt Liselotte Fager är att äldreomsorgen är så ansträngd att det är svårt att få vikarier som kan täcka upp för personal som går utbildning. Att vuxenutbildningen också varit på distans under pandemin, tror hon är ett annat skäl.
I nämndens budget finns en minuspost på 43,5 miljoner. Pengar som framför allt Socialdemokraterna ifrågasatt och betraktat som en besparing.
Något som Liselotte Fager vänder sig mot.
Det är ingen besparing hävdar hon, utan pengar avsatta för att bygga ett äldreboende, tillsammans med så kallade demografipengar. Men de behövs inte 2021, utan lånas tillfälligt ut till Social- och omsorgsnämnden.