"Äldre ska vara trygga där de bor"

Nu ska individen istället för kollektivet vara fokus i äldreomsorgen. Därför kommer uppföljningar på alla boenden att göras mycket tätare än i dag.

Foto: mostphotos

Linköping2017-11-28 15:45

I dag görs de här kontrollerna på olika boenden en gång om året. Men nu kommer det att ske en gång i halvåret, enligt ett beslut som togs av äldrenämnden häromdagen. Eftersom fokus nu ska vara individen måste riktlinjerna för hur uppföljningarna ska gå till också ändras. Brukarfokus ska vara tydligt, enligt äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson (S).

– Äldre ska vara trygga där de bor och få den hjälp de själva bedömer att de behöver, säger han.

I den senaste undersökningen om hur nöjda de äldre är med den omsorg de får ser man att det finns skillnader. Generellt är män mera nöjd än kvinnor, exempelvis. Undersökningen visar också att det finns skillnader mellan olika boenden.

Varför kvinnor uttrycker att de är mindre nöjda än män med den omsorg de får finns inget klart svar på, det är sådant som nu ska undersökas. En annan sak som är bekymmersamt – konstigt nog kan tyckas – är att för lite inom äldreomsorgen anmäls via lex Sarah.

Hur vet ni att det är så?

– Det ser vi när vi tittar på hur det ser ut i övriga landet, säger Mikael Sanfridson.

Han menar att en hög andel lexSarah inte behöver innebära att ett ställe är väldigt dåligt lika lite, som ett lågt antal anmälningar innebär att ett vårdställe är bra. Många anmälningar kan vara resultatet av att ett boende bedriver ett seriöst kvalitetsarbete. I en analys av lexSarahanmälningar konstateras att "..Mer konkret skulle det kunna vara så att när negativa händelser inträffar/framkommer så visar verksamheten att man tar det på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!