VTI i Linköping är med i ett forskningsprojekt som ska fördjupa kunskaperna om äldre i trafiken. Nyligen sammanställdes en enkätundersökning där närmare 2000 körkortsinnehavare över 70 år deltog.
Tidigare studier pekar på att äldre kör ganska säkert och inte är inblandade i så många trafikolyckor.
Enkäten förstärker bilden av att äldre bilförare blir försiktigare. Vid halt väglag och kraftiga regn- och snöfall avstår drygt hälften att ta bilen.
Ungefär lika många undviker också att köra bil i städer de inte känner till.
– Man har svårt att orientera sig. Det blir en större anspänning att både hålla koll på vägen och veta var man ska, säger Lena Levin, forskare på VTI i Linköping.
Några överraskningar i enkäten?
– Lite grann, föreställningen att äldre kör gamla bilar stämmer inte. De kör samma medelårsmodell som de flesta. I genomsnitt en åtta år gammal bil.
Enkäten visar också att 30 procent kör långsammare.
Trafikanter kan ju uppfatta det som en störande trafikfara. Vad är din bild?
– Det kan finnas enstaka exempel, men jag tror äldre är ganska bra på att hålla hastigheterna i allmänhet. Risken för olyckor är större om man kör för fort.
Lena Levin hänvisar också till att bilförare över 65 år inte är inblandade i flest olyckor.
De fördjupade kunskaperna om äldre bilförare kan bland annat vara till hjälp i planerna på uppfräschningskurser för gamla körkortsinnehavare. Det kan också ge bra underlag när bilindustrin ska ta fram nya stödsystem för äldre. Det kan handla om GPS-system som hänvisar till de lugnaste färdvägarna och stödsystem för avståndsbedömningar.
Enligt Lena Levin finns det poänger med att äldre håller igång sitt körande.
– Mycket handlar om välbefinnande. Man blir mer självständig och inte så isolerad.