I torsdags förra veckan kom Kerstin Klingström till US i ambulans och lades in på Mava, den medicinska akutvårdsavdelningen.
Hon hade 40 graders feber och var rejält sjuk.
– Jag hade en urinvägsinfektion som fått komplikationer i form av blodförgiftning, berättar Kerstin.
Klockan 15 på söndagen kom det in en äldre man till salen.
– Han var i 75-årsåldern och fick lyftas till sängen, några meter ifrån min. Han torrhostade något förfärligt och när jag påtalade det för personalen sa de att han varit sjuk i covid, men att han skulle vara frisk nu.
Vårdpersonalen som vårdade Kerstin och den hostande mannen var densamma. De bar ingen skyddsutrustning.
– Klockan 23 på kvällen blev jag plötsligt väckt och uppmanades att ta på mig munskydd, eftersom den intilliggande mannen trots allt visats sig ha covid. Nu hade personalen full skyddsutrustning på sig.
På måndagsförmiddagen skrevs Kerstin ut från sjukhuset och fick åka hem. Då var hon tagen av händelsen och orolig att hon kunde ha smittats av viruset. Men nu förklarar smittskyddsläkare Britt Åkerlind att hon inte behöver oroa sig över att ha blivit smittad av mannen.
– Jag förstår kvinnans oro, den är helt befogad. Hon har ju sett allt det här. Men det finns ingenting att oroa sig över för henne, säger Britt Åkerlind.
Det som hade hänt var att personalen tagit ett nytt prov på mannen, ett PCR-prov som visar om man har en pågående infektion, utan att ha koll på att han redan hade testats positivt för viruset flera veckor tidigare.
– Om man tar ett PCR-prov igen efter fjorton dagar så kommer det att vara positivt. För det här testet hittar även döda viruspartiklar. Det är ett bekymmer. Men oftast vet vi vad vi har att göra med och då förstår man att om en patient testas positivt igen så kan man definitivt säga att patienten inte är smittsam igen efter så lång tid.
Det positiva testet hade fått personalen att vidta säkerhetsåtgärder som de inte hade behövt.
– Vi har anvisningar om att vi aldrig ska ta om denna typ av prov, för då är risken att just detta händer. Och då skapar det så mycket onödig oro.
Den här typen av incidenter förekommer ibland, säger Britt Åkerlind. Speciellt nu när det tas extra många prover.
– Vissa patienter har väldigt stora journaler och om någon tas in på akuten så tas det prover väldigt snabbt, kanske innan personalen har hunnit gå igenom hela journalen.