Snart avgörs vem som ska kameraövervaka äldre på natten

Äldre med hemtjänst kan, om de vill, övervakas nattetid med kamera. Nu ska tjänsten upphandlas och den som sitter bakom kameran kan mycket väl sitta i ett annat land.

Trygghetskameror kan se ut på flera sätt - den här typen används av hemtjänsten i flera kommuner.

Trygghetskameror kan se ut på flera sätt - den här typen används av hemtjänsten i flera kommuner.

Foto: Maria Hedenlund

Linköping2021-10-22 15:00

Det handlar om digital övervakning nattetid för de äldre som valt att ha den insatsen från hemtjänsten. Kameraövervakning – eller trygghetskameror som det också kallas – nattetid är inget nytt. Det finns i flera kommuner. Även i Linköping.

Pandemin gjorde att äldrenämnden ganska snabbt behövde hitta fler sätt att hantera hemtjänst. Övervakning via kameror nattetid var en sådan åtgärd, framför allt för att minska risken för smittspridning.

Tjänsten direktupphandlades och i dag finns cirka 200 kameror uppsatta och övervakningen sker via ett företag i Malmö. Men det betyder inte att det är 200 personer som har kameror. Flera kameror finns uppsatta på äldreboenden.

Nu tar äldrenämnden nästa steg. Den särskilda pandemilagstiftningen är borta och nu ska en "riktig" upphandling genomföras. Vilka krav kommuner ska ställas eller vad upphandlingen innehåller kan inte Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden, säga eftersom ärendet ännu är sekretessbelagt.

Även om Mikael Sanfridson (S), vice ordförande i nämnden, inte heller kan säga något om förfrågningsunderlaget så är han kritisk.

Inte till själva kamerorna.

– Det är på många sätt en bra åtgärd. Man slipper exempelvis väcka den äldre på natten. 

Kritiken gäller att tjänsten överhuvudtaget upphandlas. I en upphandling kan ett företag i en annan stad eller i ett annat land få ansvar för övervakningen.

– Att övervakas när man sover är så privat. Det ska inte överlåtas åt något företag någon annanstans att ansvara för, säger han.

Han vill att uppdraget med övervakning ska gå till kommunens egen organisation Leanlink, eller att man på något annat sätt har det i kommunens regi.

– Sedan kan vi upphandla själva tekniken.

Han är också kritisk till att hela ärendet är sekretessbelagt. Delen med förfrågningsunderlaget är helt i sin ordning att lägga under sekretess, menar han. Däremot inte att hemligstämpla hela ärendet.

Liselotte Fager (KD), säger att allt blir offentligt så snart förfrågningsunderlaget har gått ut. Vilka exakta krav som ställs kan hon inte svara på, men säger:

– Det är viktigt att våra krav ställs så att man ska kunna kommunicera på det svenska språket och att det finns en vårdkompetens. Där känner jag mig trygg att vi säkrar upp.

Oavsett vem som vinner upphandlingen är tanken att de cirka 200 kameror som finns i verksamheten nu ska vara kvar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!