"Ålarna huggs i bitar"

För att bevara ålbeståndet släpps 140 000 ålar ut i Stångån till ett värde av närmare en miljon kronor. Men de flesta blir turbinmat enligt Åke Wester på Roxens Fiskevårdsområdesförening.

Ålyngel. 25 år tar det innan ett yngel har utvecklats till en fullvuxen ål.

Ålyngel. 25 år tar det innan ett yngel har utvecklats till en fullvuxen ål.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-07-27 21:00

Hela natten har den kört, lastbilen som bär på ålyngel värda många miljoner kronor. Infångade utanför Englands kust och importerade till Helsingborg, nu fortsätter färden med bil över vårt avlånga land för att

sprida ynglen i ett försök att bevara arten. Lastbilen har hunnit fram till Linköping och 20 000 av de små ålynglen ska släppas ut i Stångån precis intill Braskens bro.

– Det är bråttom. De klarar sig inte hur länge som helst i kyllådorna och bilen ska rulla bra mycket längre, säger Karin Larsson miljöingenjör vid Tekniska verken.

Ålen är en utrotningshotad art och därför rödlistad sedan 2007. Varje år i enlighet med sina regelverk, importerar Tekniska verken ålyngel för att sedan släppa ut dem i Stångån. Detta görs som en kompensation för deras vattenkraftverk som hindrar ålens naturliga färdväg mot havet.

– Utplanteringen är viktig för återväxten av ålen. Speciellt i Roxen och Stångån som för den är viktiga uppväxtplatser, säger Karin Larsson. Det står i våra vattenkraftstommar från sextiotalet att vi ska plantera ut så här många.

Men kritiska röster höjs bland annat från styrelsen för Roxens Fiskevårdsområdesförening som hjälper till med utplanteringen av ynglen.

– Det här är en skandal utan dess like. Det är 70 procents dödlighet för ålarna vid varje kraftverk de passerar när de är på väg tillbaka mot Saragassohavet för att leka. Ålarna huggs i bitar av turbinerna, säger Åke Wester vattenråd för föreningen.

Från Braskens bro till Östersjön behöver ålarna ta sig igenom sex vattenkraftverk. Enligt Åke Wester är det enbart en procent av ålarna som lyckas ta sig hela vägen ut i Östersjön.

– Det är som att bokstavligen talat kasta pengar i sjön, säger Åke Wester.

– Vi skulle vilja att man släpper alla direkt i mynningen till sjön Roxen. Då skulle fler överleva, säger Göran Ingvald styrelsemedlem i Roxens Fiskevårdsområdesförening.

Domarna och stadgarna från sextiotalet begränsar var ålarna får släppas ut. Till vintern är tanken att Tekniska verken tillsammans med Länsstyrelsen och Roxens Fiskevårdsområdesförening ska samlas för att gemensamt diskutera ålens framtida överlevnad.

– Till nästa år hoppas vi på en förändring vad det gäller utplaceringen av ålarna, säger Karin Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!