Akut fiskekris vid svenska kusten

Färre torskhonor och varierande saltvatteninflöde i Östersjön. Det är orsaker till att det blir mindre torsk i havet.

Linköping2002-10-22 04:43

Torskfångsterna har minskat och torsken har blivit mindre. Det är alla nationer och fiskare överens om. Men där slutar samstämmigheten. Att komma överens om en gemensam aktion är lättare sagt än gjort.

Sverige håller en hög svansföring när det gäller fisket i Östersjön. Men kraven på sänkta kvoter mötte hårdnackat motstånd när länderna runt Östersjön träffades för en tid sedan för att bestämma riktlinjer för fisket. En marginell sänkning av torskkvoterna blev det mag-ra resultatet.

-- Sverige fick inte ens stöd av Danmark och Tyskland, trots att det finns en stark kritik av fisket i Östersjön i båda länderna, konstaterar Inger Näslund på Världsnaturfonden. Men till skillnad från Sverige så når den kritiken aldrig upp till regeringsnivå.

Östersjötorsken utsatt

Det finns inget överflöd av torsk i något hav, enligt Inger Näslund. Men det som gör östersjötorsken särskilt utsatt är att torskäggen i reproduktionsfasen är beroende av saltvatteninflödet i Östersjön. Ju bättre saltvattenflöde desto större chans att äggen utvecklas till torsk. Men flödet varierar helt naturligt.

-- Torskhonan lägger ägg, det är inte det som är problemet, säger Inger Näslund. Men problemet uppstår när honornas antal minskar till följd av hårt fiske samtidigt som saltinflödet minskar. Då blir det ju färre torskhonor som lägger ägg samtidigt som omständigheterna för äggens utveckling naturligt har försämrats.

Enligt WWF råder en närmast akut fiskekris i områden längs svenska kusten. Yrkesfiskare rapporterar minskade fångester av torsk, plattfisk och strömming. Enligt WWF ser man att det svenska fisket har förändrats märkbart. För tjugo år sedan var andelen foderfisk (skarpsill och strömming som förädlas till bland annat fiskmjöl) 25 procent av Sveriges totala fiskfångst. I dag har den siffran stigit till cirka 80 procent. Om kvoterna för foderfisken stiger riskerar det att utarma det som utgör grunden i näringskedjan och det drabbar andra fiskarter som torsk, lax sjöfåglar och tumlare.

Snart ska EU-länderna samlas för att diskutera och besluta om en fiskereform som bland annat innefattar en sänkning av kvoter och en minskning av ländernas respektive fiskeflottor. Reformen är finansierad så att pengar ska finnas för att hjälpa yrkesfiskare att ställa om till annan försörjning.

Inte mycket gehör

Men oenigheten stor mellan de nordliga och de sydliga EU-länderna. Sverige ställer höga krav men vi är en liten fiskenation som inte får mycket gehör från andra länder.

-- I ett kortare perspektiv förstår jag att fiskarna protesterar mot att skära ned kvoterna och att minska på sin fiskeflotta. Men på lång sikt håller man faktiskt på att såga av den gren man sitter på, säger Inger Näslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!