Aktiespararna ställer Saab mot väggen

Dålig aktieutdelning och tvisten med uppfinnarsnillet Håkan Lans är frågor som föreningen Aktiespararna tänker ta upp på Saabs årsstämma i Linköping i dag.

Orosmoln. Aktiespararnas representant Saabs årstämma noterar att man är vänligt inställd till företaget, men pekar också ut flera orosmoln.

Orosmoln. Aktiespararnas representant Saabs årstämma noterar att man är vänligt inställd till företaget, men pekar också ut flera orosmoln.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-04-14 11:45

Föreningen Aktiespararnas representant på stämman är Per Lundin. Han pekar ut flera orosmoln. Bland annat det röriga styret i Brasilien där presidenten DilmarRouseff riskerar att ställas inför riksrätt och Saabs flygpartner i landet, Embrayer, utreds för korruption. Men Per Lundin har också synpunkter på Saabs rörelsemarginal:

– Målet är tio procent över en konjunkturcykel och de senaste åren har man bara nått upp till sju procent. Dels kan man tycka att ett stort high tech-företag som Saab borde ha större rörelsemarginal, dels är det viktigt för utdelningen till oss aktieägare.

Låg utdelning

Han menar att företagets långa ledtider är ett problem.

– Det är ett fantastiskt duktigt företag med avancerade produkter. Men det är mycket forskning och utveckling och det kommer inte ned till sista raden och ger utdelning till aktieägarna. Utdelningen 2007 var ungefär lika stor som den är i dag!

Han påpekar att satsningen på skolflygplan och på att få i gång verksamheten i Brasilien kommer att kräva ett enormt kapital. Men han berömmer satsningen på ubåtar, även om det även där finns orosmoln.

– Vi är nervösa för om man lyckas ta projektet i land. Det är svårt när Sverige står utanför Nato. Vi kommer att ställa en fråga om hur Saabs framtidsplaner kring ubåtsprojektet ser ut, säger Per Lundin.

Uppfinnartvist

Förutom rörelsemarginalen så höjer Aktiespararna på ögonbrynen för en liten, liten not i årsredovisningen. Formuleringen:

"Saab har en rättslig tvist rörande avtalstolkning, där en negativ utgång inte är sannolik och mot den bakgrunden har ingen avsättning gjorts. För det fall tvisten

mot förmodan skulle resultera i en negativ utgång för Saab, kan det dock inte uteslutas att den finansiella påverkan inte kommer att vara oväsentlig".

Per Lundin gör tolkningen att det handlar om den långa tvisten kring uppfinnaren Håkan Lans satellitnavigationspatent.

– Jag tror att det kan vara ett avslut på gång i den här tvisten, eftersom man tar upp det i redovisningen. I noten formulerar man det som att det är låg sannolikhet att de måste betala uppfinnaren. Men att det är en väldigt hög effekt om man verkligen tvingas betala. I allra värsta fall kan det handla om en halv miljard kronor, säger Per Lundin.

Saab säger till tidningen att man har haft med den här formuleringen årsredovisningarna de senaste fyra åren.

Brasilien

Hur ser Aktiespararna på situationen i Brasilien?

– Vi ska inte kommentera politiska frågor. Det mest troliga är ändå att affären ligger fast oavsett vad som händer. Men det kanske kommer att påverka takten, svarar Per Lundin.

När tror du att utdelningen till aktieägarna ökar?

– Saab är inte kända för någon aggressiv utdelning. Men det kanske dröjer ett par år. Det är mycket som ska på plats.

Per Lundin understryker att Aktiespararna i grunden är vänligt inställda till Saab.

– Det är ett välskött företag, med en stabil aktie. Aktien är inte så populär i alla läger eftersom många kopplar den till vapentillverkning. Men man har trogna aktieägare. Många är anställda eller före detta anställda, säger han.

Vad tycker du om att man lägger årsstämman i Linköping?

– Det känns särskilt bra. Annars brukar man ju hålla den i Stockholm. Jag tror att det kommer att betyda många fler besökare på stämman som också arbetar på Saab,eller har en sådan koppling till företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!