För två år sedan exploderade larmet om akrylamid i chips, efter ett test som Livsmedelsverket gjort. Konsumenterna chockades och chipsförsäljningen halverades under några månader. Några forskare tyckte att farhågorna var överdrivna, medan Livsmedelsverket försvarade uppgifterna om riskerna med akrylamiden. Hur som helst tystnade debatten efter bland annat chipstillverkarnas försäkringar om att hädanefter göra allt för att reducera akrylamidhalterna i deras produkter.
Test- och researchföretaget ConsumerContent har på Correns uppdrag testat de chips som då, för två år sedan, innehöll mest akrylamid.
Halterna av akrylamid har minskat i chipsen - med ett undantag. Svenska Naturchips från OLW hade 1 400 mikrogram per kilo mot 980 mikrogram i Livsmedelsverkets test för två år sedan.
- Hela livsmedelsindustrin tog till sig larmet häromåret och har jobbat på att få ner halterna. Det gäller också chipstillverkarna, säger Sune Eriksson, utvecklingschef på Analycens laboratorium som utfört testet.
När de åtta chipssorterna undersöktes för två år sedan var den genomsnittliga akrylamidhalten närmare 1 350 mikrogram per kilo. Nu har halterna minskat med i snitt över 40 procent till 778 mikrogram per kilo.
OLW är precis som för två år sedan det fabrikat som har de högsta halterna akrylamid. Alla deras tre sorter låg över genomsnittet. Men Göran Schultz, vd, på OLW, menar att företaget jobbat hårt för att minska halterna.
- Vi har framförallt sänkt temperaturen vid friteringen. Det som skiljer naturchipsen från de övriga är att de friteras med skal. Det kan vara en förklaring till resultatet. Men det vet inte forskarna så mycket om än. Men vi följer utvecklingen noga och är lyhörda, även om budskapet om akrylamidens faror går isär.
Enligt Göran Schultz är det svenska chipsätandet i dag åter uppe på samma nivå som före akrylamidlarmet, ungefär 3,5 kilo per person om året. Det är en tredjedel mot världsettan USA och hälften av vad de chipsälskande norrmännen trycker i sig varje år.
Samtidigt har den svenska försäljningen av ostbågar, nötter och andra snacks ökat sedan larmet.
Något gränsvärde för akrylamid i mat finns inte i dag. Men när det gäller dricksvatten ligger gränsvärdet på 0,1 mikrogram per liter. Alltså tusentals gånger lägre än innehållet i chips.
- Det är verkligen sneda proportioner när det gäller gränsvärden. Men forskningen om farorna fortsätter. Så framtiden får utvisa om det blir gränsvärden på andra livsmedel också, säger Sune Eriksson.
Margareta Törnqvist, docent i miljökemi vid Stockholms Universitet, ligger i framkant när det gäller forskningen om akrylamid. Hon var med och slog larm för två år sedan och tror att det kan bli gränsvärden också för livsmedel i framtiden.
- Men det krävs mer forskning om farorna. För att något ska hända i Sverige tror jag nästan att det behöver komma nya rön från USA. Våra upptäckter ändrade allt och ingen visste hur det skulle hanteras. Gränsvärdet som gäller för dricksvatten sattes innan våra fynd, även om det började gälla först i fjol. Och hade vi hittat höga halter akrylamid i bara ett livsmedel hade nog det slutats sälja med en gång, säger Margareta Törnqvist.
Är det farligt att äta för mycket chips?
- Nej, inte omedelbart. Men jag tycker att man inte ska ösa chips och pommes frites över barnen. Jag har själv blivit lite försiktigare med en del livsmedel.
Vad mer än chips och pommes frites ska man minska på om man vill få i sig mindre akrylamid?
- Den kanske enskilt största källan akrylamid vi får i oss är kaffet. Bortsett från dom som röker förstås. Fem cigaretter motsvarar hela den dos akrylamid vi får i oss per dag genom mat och kaffe, avslutar Margareta Törnqvist.