Björne Elebring är bonden som i 25 år kombinerat lantbruket med att köra buss. Gården, Knylinge i Östra Harg, köpte han av sin morbror för över 30 år sedan. När Björne gick i pension för två år sedan sålde han gårdens djur och övergick till spannmålsodling.
– I år hade jag hoppats att ärtodlingen skulle börja ge vinst. Nu har allt slagits omkull. De har i princip harvat sig igenom den, inget av värde återstår, säger en förtvivlad Björne Elebring.
Vill varna
Han har tidigare aldrig råkat ut för vildsvin och vill nu varna andra i närheten och göra dem uppmärksamma på att en flock nu tydligen härjar i området.
– Jag har aldrig sett dem på den här sidan av motorvägen, säger han uppgivet. Jag sådde för två veckor sedan, ett helt förspillt arbete.
Vildsvin är ett ständigt återkommande problem för många jordbrukare i Östergötland. Vildsvinen bökar och förstör åkermark under hela året i sin jakt på föda. Men det är när fälten är nysådda samt när spannmålen mognar som extra vaksamhet krävs.
Psykiskt jobbigt
I många fall får det allvarliga konsekvenser, som för Björne Elebring. För honom innebär vildsvinens härjningar en stor ekonomisk förlust.
– Det känns väldigt tråkigt efter allt slit, säger Björne.
Björne tror inte att han kan få någon kompensation från sitt försäkringsbolag. Men effekterna är inte enbart av ekonomisk karaktär, den psykiska påfrestningen är påtaglig.
– Det jobbigaste är oron för att vildsvinen ska komma tillbaka när jag odlar igen, menar Björne.
Berömmer jägarna
Av gårdens totalt 54 hektar, med främst vete, utgjorde ärtodlingen 6 hektar. Så fort Björne upptäckte vildsvinens skador kontaktade han lokala jägare.
– De kom direkt och har sedan dess vaktat markerna varje kväll. Det känns tryggt. Själv har jag bara ett luftgevär...
Nu får den aktuella marken vila till i höst då Björne ska så igen.
Ökat lavinartat
Under 1700-talet utrotades vildsvinen, först på 1940-talet återinfördes de till hägn. Sedan har rymningar och illegala utsättningar förekommit.
Den första större förekomsten av frilevande vildsvin uppstod i Tullgarn-Mörköområdet söder om Stockholm. I början av 1980-talet fanns det mindre än 100 frilevande vildsvin i landet, enligt Länsstyrelsen i Östergötland.
Tio år senare hade stammen vuxit till cirka 500 djur. Sedan har expansionen gått fort. Redan vid årsskiftet 1999-2000 beräknades antalet ha överstigit 10 000.
Sveriges totala mängd vildsvin ligger i dag uppskattningsvis på mellan 50 000 och 80 000 djur. Varje år skjuts omkring 20 000 vildsvin.
Jägarförbundet uppskattar att det i Östergötland finns mellan 8 000 och 9 000 vildsvin.