– De åtal som jag lägger fram nu, sätts ut för tingsrättsförhandling i november. Det är generellt väldigt långa processer, säger Viklund.
De nationella satsningar som nu görs på fler polisanställda kommer att sätta spår i resten av rättskedjan.
– Det innebär att fler brottsanmälningar utreds och de leder i sin tur till att mer bevismaterial ska granskas, och skickas till NFC. Det blir en puckel som fortplantar sig i hela rättskedjan.
Men hon understryker att hon inte vill kritisera NFC.
– Absolut inte. Men här stannar utredningen upp i väntan på att olika sorters spår kontrollerats på bevismaterial som vapen, tillhyggen och annat. Vi behöver provsvaren så fort som möjligt för att kunna gå vidare. Och därför behöver också NFC mer resurser.
En snabbare process kan minska lidandet för offren, och oron för pressade vittnen. Det kan också betyda större rättssäkerhet, med säkrare vittnesmål.
– Dessutom är det viktigt att de misstänkta gärningspersonerna i ett ärende inte ska sitta häktade för länge i väntan på rättegång. Eller släppas på fri fot och sedan vänta länge på rättegång. Det senare ger helt fel signaler till brottslingar, och kanske framför allt till yngre personer som begår brott.
Hon tar det mycket omskrivna fallet med amerikanska artisten Asap Rocky i somras som exempel. Den 28 juni hamnade han och personer i hans följe i bråk med två män i centrala Stockholm. Den 2 juli greps och anhölls Asap Rocky efter en spelning i Stockholm. En månad senare hölls rättegången, och den 14 augusti dömdes artisten. Händelsen ledde till en debatt om huruvida artisten har blivit särbehandlad.
– Det är en mycket snabb process, givetvis under speciella omständigheter. Men det visar hur snabbt det skulle kunna gå, säger Britt-Louise Viklund.
Samtidigt har Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, och andra rättsexperter kommenterat ärendet, bland annat för Tidningarnas telegrambyrå. Schultz anser inte att Asap Rocky särbehandlades, men att framför allt den forensiska analysen gick väldigt fort.
Britt-Louise Viklund hoppas dock att diskussionen kan leda till förändringar.
– Någonting behöver göras. Rättsprocessen tar alldeles för lång tid i dagsläget, säger hon.