Åklagaren: Flera personer jagas för människorov

Ett kidnappningsdrama utspelade sig på måndagsmorgonen på landsbygden utanför Linköping. En man som misstänks ha utsatts för människorov fördes till sjukhus. Flera misstänkta jagas nu av polis.

Utredningen om det misstänkta människorovet leds av chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Utredningen om det misstänkta människorovet leds av chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2021-01-11 16:24

Vid 06.30-tiden på måndagen larmades polisen till en plats längs väg 758 mellan Beatelund och Stora Vänge, i närheten av Norrköpingsvägen mellan Tallboda och Linghem.

– Ett grovt brott har skett. Området är avspärrat och kriminaltekniker är där för att hitta eventuella spår som kan föra utredningen framåt, sade polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg på måndagsmorgonen. 

Under flera timmar spärrade polisen av vägen för att ge kriminaltekniker möjlighet att säkra eventuella spår. 

Strax efter klockan 10.00 på måndagen uppgav polisen att händelsen utreds som människorov – vilket är den juridiska benämningen på kidnappning. Polisen uppgav även att fler brottsrubriceringar kan tillkomma. 

En man, som enligt polisen utsatts för brottet, fick föras till sjukhus.

Senare under dagen tog chefsåklagare Eva Nemec Nordh över som förundersökningsledare. Hon var fåordig om det inträffade men sade: 

– En man har vårdats på sjukhus. Hans skador var dock inte livshotande och han ska ha fått lämna sjukhuset enligt de uppgifter som jag har. 

Enligt Eva Nemec Nordh är nu flera personer misstänkta för inblandning i brottet. Hon vill dock inte säga hur många. 

– Vi har flera personer som är skäligen misstänkta för inblandning i det här brottet. Polisen arbetar intensivt med att hitta de här personerna så att vi kan förhöra dem. 

Det inträffade rubriceras i nuläget som människorov och grov misshandel.

– Utredningen är bara i inledningsskedet och brottsrubriceringen kan ändras. Men det står klart att det handlar om ett mycket allvarligt brott. 

Eva Nemec Nordh vill av utredningsskäl inte säga var själva kidnappningen skedde. 

– Men det började i Östergötland och slutade i Östergötland, så mycket kan jag säga. 

Förundersökningsledaren bekräftar att polisen har säkrat spår – bland annat blodspår och skoavtryck – på vägsträckan som spärrades av på måndagsmorgonen. 

– Det är uppenbart att det har hänt något på platsen, även om det inte var där själva brottet började, säger hon. 

Människorov är ett brott som innebär att någon för bort eller spärrar in en annan person med avsikt att skada personen, utöva utpressning eller liknande. Straffet är fängelse i mellan fyra och 18 år, eller om brottet är synnerligen allvarligt, livstid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!