Bedragare lurade till sig över 5 miljoner kronor

En 34-årig man från Linköping lurade, enligt åklagaren, till sig drygt 5,2 miljoner kronor av en äldre kvinna. Nu har mannen åtalats för grovt bedrägeri.

En 34-årig man har åtalats för att ha lurat till sig drygt 5,2 miljoner kronor av en äldre kvinna. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

En 34-årig man har åtalats för att ha lurat till sig drygt 5,2 miljoner kronor av en äldre kvinna. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Michael Probst

Linköping2022-08-19 05:00

Enligt åklagaren kontaktade 34-åringen en kvinna i 70-årsåldern som hemmahörande i södra Sverige. Mannen ska ha erbjudit kvinnan en tjänst som gick ut på att olika abonnemang som hon tecknat skulle avslutas. Men det hela var en bluff. 

Mellan den 14 februari 2018 och den 22 september 2020 förde kvinnan över stora belopp. Totalt förde hon vid 18 tillfällen över 5 225 000 kronor. 

Åklagaren anser sig kunna bevisa att det var 34-åringen som vilseledde kvinnan. I stämningsansökan skriver åklagaren att de belopp som kvinnan betalat för den påstådda tjänsten "stått i uppenbart missförhållande till motprestationen". Åklagaren lämnar även en öppning för att 34-åringen kan ha sagt att pengarna var lån som han inte hade vare sig vilja eller förmåga att betala tillbaka. 

34-åringen åtalas dessutom för att ha lurat till sig 200 000 kronor av en man genom att erbjuda denne en tjänst för att minska kostnader för teletjänster. 

Utöver 34-åringen åtalas även en 37-årig kvinna och en 39-årig man för penningtvättsbrott, respektive grovt penningtvättsbrott. Enligt åklagaren har de två upplåtit sina konton för att ta emot en del av de pengar som 34-åringen ska ha lurat till sig. 

Som bevisning åberopar åklagaren bland annat sammanställningar av penningströmmar och kontoutdrag. 

De tre åtalade har i förhör nekat till brott. Den 34-årige huvudmannen krävs på drygt 5,4 miljoner kronor i skadestånd.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!