Skatteverket går tillbaka till åren 2007–2009 och konstaterar att Famberg AB inte betalat några arbetsgivaravgifter i Sverige, trots att deras chaufförer både jobbade och var folkbokförda i Sverige.
Inte heller det danska bolaget, Staff, betalade några arbetsgivaravgifter. Skatteverket konstaterar i sin utredning att det danska bolaget knappt ens fanns, mer än som en adress och en telefonsvarare. Det hade inga danska kunder och tog inga affärsmässiga risker. Famberg AB satte in lönepengar innan de betalades ut.
Enligt Skatteverket var det enda syftet med bolaget att chaufförernas löner skulle ta omvägen via Danmark för att på så sätt undgå arbetsgivareavgiften på drygt 32 procent av lönesumman.
Av den anledningen krävs nu Famberg AB på cirka 450 000 kronor plus en straffavgift på 20 procent av beloppet.
Famberg AB är inte det enda bolag som fått krav från Skatteverket. Ytterligare ett tiotal svenska åkerier använde samma danska företag och alla dessa har under vintern fått krav från Skatteverket.
Just Famberg AB försattes i konkurs i november 2009 på ägaren, Cecilia Jonssons, egen begäran. Det hade dock ingenting med Skatteverkets krav att göra. Enligt konkursförvaltarens utredning finns ingen kritik att rikta mot ägaren vad gäller konkursen. Den akuta orsaken var att en bank sade upp ett lån för omedelbar betalning. I bakgrunden fanns också ett allmänt kärvt läge efter finanskrisen 2008.
För en vanlig fordringsägare skulle en konkurs betyda att chansen att få betalt blir nära nog obefintlig, men inte för Skatteverket. De har möjlighet att kräva in de obetalda arbetsgivaravgifterna av den förra ägaren. Om det blir så avgörs av förvaltningsrätten där ärendet ligger och väntar nu. Corren har sökt Fambergs förre ägare, Cecilia Jonsson. Hon ber att få ringa upp, men återkommer aldrig.
För Skatteverket är ärendet mot Famberg ett resultat av flera års arbete.
– Det började med en granskning 2008 av åkeribranschen men utvidgades sedan till att omfatta alla som har utländska företag involverade i betalningen av lönerna, berättar Gunilla Berkenäs på Skatteverket.
Det är också ett resultat av samarbete mellan dansk och svensk myndighet. På motsvarande sätt som Skatteverket granskat har den danska skattemyndigheten granskat företaget Staff.