Elias Aguirre (S): Det gör mig förbannad

Högre säkerhetskrav ligger bakom de striktare reglerna på Linköpings skolbussar. Men nu lovar politikerna att se över systemet.

Elias Aguirre (S) och Erik Östman (M), vice respektive ordförande i barn- och ungdomsnämnden, vill se över de nya reglerna på skolbussarna.

Elias Aguirre (S) och Erik Östman (M), vice respektive ordförande i barn- och ungdomsnämnden, vill se över de nya reglerna på skolbussarna.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-08-18 06:00

Ingen får kliva av på någon annan hållplats än den närmast hemmet – och inga kompisar får följa med i skolbussen.

Det är två av förändringarna som familjer på landsbygden protesterar emot (se separat artikel).

– Det är en säkerhetsfråga. Vi vill ha koll på de barn som åker på de upphandlade skolbussarna. Men det här är ju helt nytt och behöver utvärderas, säger Tor Andersson, avdelningschef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Erik Östman (M) är ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Det är den nämnden som fattar beslut om skolbussarna och som klubbat upphandlingen av trafiken de närmaste åren. Men de nya reglerna är nyheter för honom.

– I nämnden har vi inte diskuterat busstrafiken på sådan detaljnivå. Men det är många som hört av sig om detta och vi ska se vad som kan göras. Det handlar ju om attraktiviteten att bo på landsbygden; en fungerande skolskjuts är otroligt viktig för väldigt många, säger han.

Att låta eleverna gå av på "fel" hållplats för att umgås med en kompis som bor där, det tycker Östman är rimligt och bör gå att lösa. Men han är mer tveksam till att låta kompisar utan busskort åka med.

– Skolskjutsarna är ju till för att man ska ta sig till och från skolan. Och det är en säkerhetsaspekt att faktiskt veta vilka barn som åker på bussen. Framför allt om det – Gud förbjude – skulle hända en allvarlig olycka.

Men ni har inte samma kontroll på vilka elever som åker med en stadsbuss. Vad är skillnaden?

– Skillnaden är att på en upphandlad skolbuss sitter kommunen med ett ansvar för dem som åker på bussen.

Oppositionspolitikern Elias Aguirre (S), vice ordförande i nämnden, vill att kommunen återgår till de gamla reglerna.

– Det gör mig förbannad att man inte tagit upp frågan i nämnden innan man gör en så här stor förändring. Vill vi verkligen att de här bussarna ska gå halvtomma samtidigt som barnen får svårare att träffa sina kompisar? Någon måtta måste det vara på byråkratin. Det är klart att det här måste gå att lösa, säger han.

Vad säger du om argumentet att det är en säkerhetsfråga, att kommunen behöver veta vilka som är på bussen och att man därför inte kan låta andra åka med?

– Vi har ju lyckats lösa det här i alla år och vad jag vet har vi inte haft några bekymmer. Det känns rimligt att vi ska kunna låta vänner och syskon följa med i mån av plats även framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!