Aguirre (S): Här vill vi ha bostäder

Planerna på en ny vårdcentral vid länsstyrelsen ser ut att kunna bli verklighet. Dessutom planeras bostäder ovanpå vårdcentralen.

Byggplaner. På parkeringen framför länsstyrelsen vill Lilium bygga en vårdcentral.

Byggplaner. På parkeringen framför länsstyrelsen vill Lilium bygga en vårdcentral.

Foto: Per Olsson

Linköping2017-10-19 10:30

Fastighetsägaren Lilium har kommit överens med Region Östergötland om att bygga en vårdcentral på parkeringen framför länsstyrelsen, mot Östgötagatan och Västra vägen.

Bygget kräver en detaljplaneändring och politikerna i nämnden ger nu klartecken till att påbörja arbetet med planen.

– Vi tycker att det här är en god idé. Det är att bra att få ännu en central vårdcentral när innerstaden växer. Vi har också möjlighet att få något vackert som höjer den här delen av staden. Länsstyrelsen i all ära, men byggnaden är inget som direkt bidrar till stadens utseende, kommenterar Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Lilium har sagt att det kan bli aktuellt med kontor eller bostäder ovanpå vårdcentralen. Politikerna vill att det blir bostäder.

– Vi vill ha liv och rörelse här även på kvällen. Det skulle öka tryggheten i området.

Ambitionen är att vårdcentralen ska kunna öppna 2021. För att få bygga kommer Lilium att behöva ersätta parkeringsplatserna med underjordisk parkering.

Lilium fastigheter AB har huvudkontor i Sundsvall och ägs av Peter Gotthardsson och familjen Liljedahl. Fastigheten Amasonen 3, där länsstyrelsen finns, har de ägt sedan 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!