En månad efter kritiserade beslutet: "Stor påfrestning"

En månad har gått. Vårdnadshavare och elever har protesterat. Stämningen inom politiken är spänd. "Jag hoppas vi inte behöver lägga ned fler skolor", säger Elias Aguirre (S).

En månad har gått sedan det stora skolnedläggningsbeslutet i Linköping. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) har haft en turbulent tid sedan dess.

En månad har gått sedan det stora skolnedläggningsbeslutet i Linköping. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) har haft en turbulent tid sedan dess.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-04-26 05:00

Den 23 mars slogs klubban i bordet. Utanför sammanträdet i Linköpings stadshus, stod elever och protesterade. Att fyra grundskolor och elva förskolor läggs ned i Linköping, vissa under 2023 och andra under 2024, har väckt starka känslor i Linköping. En i princip enad opposition har, på flera sätt, verkat för att stoppa nedläggningarna. Beslutet prövas också av förvaltningsrätten.

undefined
Kritiken mot barn- och ungdomsnämnden, och ordförande Elias Aguirre, har varit omfattande. Beslutsunderlaget, processen och barnkonsekvensanalysen har kritiserats av både vårdnadshavare och oppositionspolitiker. Just nu prövas beslutets laglighet av förvaltningsrätten.

En dryg månad har gått sedan beslutet och vi ringer upp barn- och ungdomsnämndens ordförande Elias Aguirre för en längre intervju.

Vad tänker och känner du om tiden som varit?

– Det är väldigt blandade känslor. Som människa har det varit en tuff process att gå igenom, den tuffaste under min tid som politiker. Det är många personer som berörs och även om jag inte är ensam om att fatta beslutet är det en stor påfrestning. Man känner ett stort ansvar framförallt gentemot barnen, att de ska kunna hitta en ny skola där de känner sig trygga, säger han och fortsätter:

– När det gäller politiken är det väl ungefär så här det brukar bli vid skolnedläggningar. Att det är lite "hela havet stormar" under en period. Som politiker lär man sig att överleva och kunna acceptera att det får bli så ibland.

undefined
Fredriksbergsskolan, Rappestads skola, Ljungs skola och Atlasskolan är de grundskolor som ska läggas ned. Utöver det är det elva förskolor runt om i Linköping. Vissa läggs ned till höstterminen 2023 och andra under 2024.

Men han tycker att det är för tidigt för en summering.

– Vi är mitt inne i den här processen fortfarande. Sen är det klart att jag, så här en månad bort, börjar få samtal från både föräldrar och elever som har fått besked om ny skola och att det skapar trygghet och lugn hos dem. Så är det inte för alla, många har fortfarande en sorg, men den typen av samtal får mig ändå att känna hopp om att det här kan landa positivt, säger Elias Aguirre.

Från att förslaget om skolnedläggningarna offentliggjordes till att beslutet fattades av barn- och ungdomsnämnden tog det en vecka. Den korta tidsperioden har fått kritik.

Så här i efter hand, är du nöjd med kommunikationen?

– Jag tycker att det ska bli intressant att följa andra kommuner som nu står inför samma sak. Blir det mindre kritik av en längre process? Om det visar sig att andra varianter är bättre ska man vara redo att lära sig av det – men med det sagt är jag ännu inte övertygad om att det är så.

– Sedan ger jag inte mycket för de jämförelser som, i Linköping, gjorts till nedläggningen av Skäggetorpsskolan. Det var en skola som mer la ner sig själv för att det blev en för tuff situation. Där stod inte olika skolor mot varandra.

undefined
Socialdemokraternas och Moderaternas ledamöter röstade för skolnedläggningarna när barn- och ungdomsnämndens avgjorde frågan. Oppositionens samtliga ledamöter röstade emot.

Oppositionen har riktat kritik mot beslutsunderlaget. Borde ni inte har involverat dessa partier tidigare i processen?

– Jag tycker att oppositionen har varit involverad. De har varit med i beslutsföljden sedan slutet av förra mandatperioden då det på kommunstyrelsen gavs i uppdrag att förvaltningen skulle se över lokalsituationen. Jag har svårt att se att en längre dialog med oppositionen hade inneburit att de skulle stötta nedläggningarna av skolor, säger Elias Aguirre.

Varför finns det inget beslutsunderlag dokumenterat om varför just dessa skolor läggs ned?

– Jag tycker att förvaltningen har redogjort väl för det. Det handlar om vilken skola som är liten nog för att elevantalet ska kunna rymmas i de andra skolorna som är i närheten.

I överklagandena till förvaltningsrätten underkänns kommunens barnkonsekvensanalys.

Har den gjorts på ett tillräckligt bra sätt?

– Det är en fråga som prövas nu. Jag konstaterar att vi har gjort en barnkonsekvensanalys men att det är mycket arbete som kvarstår när beslutet nu är fattat.

undefined
När barn- och ungdomsnämndens beslut skulle fattas mötte Elias Aguirre och Kristina Edlund (S) demonstrerande elever utanför stadshuset i Linköping.

I det fall rätten underkänner ert beslut, har ni en plan b?

– Det handlar om vad som står i den domen i så fall. Men det är klart att vi kommer att agera när förvaltningsrätten har avgjort frågan. Vårt huvudsakliga mål är alltid att se till att barn i skolan har en bra och trygg vardag.

Enligt Elias Aguirre visar de tre senaste befolkningsprognoserna på ett minskat elevunderlag i Linköping.

– Vi känner att det är hög tid att ta tag i det om vi inte ska ägna många år att bli pressade ekonomiskt för att vi har för mycket skollokaler. Det är inget som man vänder på ett år, säger han.

Han berättar att kommunen har funderat på att agera, likt Sollefteå, för att få fler att skaffa barn.

– I jämfört med förra årets befolkningsprognos tappar vi i år flera hundratals barn bara i förskolan. Vi har övervägt frågan om att satsa på en kärleksvecka för Linköpings familjer, men verkligheten är vad den är, och vi måste anpassa oss.

Mer om beslutet

Torsdagen den 13 april fick elever och vårdnadshavare, från Fredriksbergsskolan och Atlasskolan, besked om vilken ny skola de får till höstterminen. Flest önskade Ekkälleskolan, T1-skolorna och Hagbyskolan.

Här listar vi de skolor som till hösten tar emot flest nya elever:

Hagbyskolan, 61 elever.

Vallastadens skola, 54.

Ekälleskolan, 50.

T1-skolorna, 46.

Blästadsskolan, 28.

Kvinnebyskolan, 23.

Vidingsjöskolan, 21.

Ånestadsskolan, 21.

Kungsbergsskolan F-6, 18.

Bäckskolan, 14.

Tanneforsskolan, 8.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!