På Stora Torget i Linköping var det fullt upp för äggälskare på skärtorsdagen. Äggen koktes och hamnade en stund i kallt vatten efteråt, allt för att barnen som målade inte skulle bränna fingrarna av sig.
– Titta, ropade Adrian Glavich Sandell, och plockade upp sitt nymålade ägg.
Ett randigt ljummet ägg är invirat i papper, det ska ju vara helt när han kommer hem. Adrian berättar att han är halv sju år, vi enas om att han är sex och ett halvt. På huvudet har han en keps med Mario på och själv är han kyckliggul, dagen till ära.
På torget säls diverse äggprylar som äggkokare, plastägg som piper när ditt ägg är klart och en form som används i stekpannan. Formen ser ut som en franskbrödsskiva. Du knäcker ditt ägg i formen och strax har du ett ägg som passad lagom på bröder! Hur har jag kunnat leva så länge utan en sån pryl?
På torget hålls också en tipstävling som avslutas med en fylld äggkorg. Frågan är hur många ägg som finns i korgen. Du som undrar får veta nu. 210 ägg var det.
Där fanns också annat kul att veta om ägg. Här får du lite samlat onödigt vetande:
– Färgen på äggskalet beror på hönans ras. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita värper vita.
– Vi svenskar äter i snitt 210 ägg om året per person. Där ingår de ägg som också finns i lagad mat.
– Ju färskare ägget är desto svårare är det att skala.
– Om du lägger ett färskt ägg i ett glas vatten (skalet ska vara kvar!) så sjunker det till botten. En dryg vecka gammalt ägg ställer sig upp och när det börjar bli gammalt flyter det upp till ytan.
Kasta inte ägg som börjar bli gamla. Lukta och ät om det inte luktar illa.